Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Most akkor fogok kapni lakáshi...

Most akkor fogok kapni lakáshitelt vagy nem?

Figyelt kérdés
itt volt egy kérdésem, 1 millió forintot szerettem volna felvenni 6 évre, nettó 90 000 forintos jövedelemmel. és itt azt írták nekem, hogy nem fogok kapni, mert havi 30 000 lenne a törlesztőrészlet. otp-nél voltam bent ott azt mondták hogy kaphatok, és kértem egy kalkulációt miszerint 18 000 forint lenne a havi törlesztőrészletem, államilag támogatott lakáshitellel pedig havi 16 000. akkor most melyik az igaz? meg van 600 000 forint önerőm, így lényegében a banktól csak 840 000-ret kapnék. azt mondták hogy már nem a fizetést nézik, hanem a választott ingatlan értékének 60%-át kaphatom meg.
2013. szept. 29. 16:43
 1/3 anonim ***** válasza:
Ha az OTP azt mondja, hogy ad hitelt, akkor miért nem hiszel nekik?
2013. szept. 29. 19:37
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően három feltételnek kell megfelelni minden banknál egy lakáshitel igénylésnél.

1. Hitelképesnek kell lenni.

Ez sok mindentől függ: Megfelelő bér, életkor, KHR státusz, meglévő hitelek, munkáltató adatai, stb. (nem igaz, hogy nem vizsgálják a bért.)

2. Az ingatlannak megfelelő fedezetnek kell lenni.

Ezt a bank által kiküldött értékbecslő állapítja meg. Amennyiben a becslő kisebb értéket állapít meg, mint a bank által előír befogadható minimum érték, az ingatlan, a fedezetet elutasítják. (Csak az OTP-nél nincs ilyen minimum érték előírva, az összes többi bankban 4-5 Millió Ft érték alatt nem jó a fedezet). Egy értékbecslő bármilyen más egyéb okból is kijelentheti, hogy a fedezet nem elfogadható fedezetnek, mert pl nem forgalomképes. (Ennek oka lehet pl a rossz állag, a komfort nélküliség, a nagyon alacsony érték, vagy a település besorolása, stb) Ekkor szintén nem lehet lakáshitelt igényelni.

3. A hitelképesség alapján is van egy maximum hitelösszeg, ami adható és az ingatlan érték alapján is. A kettő közül a kisebb értéket kaphatod meg hitelbe. Pl ha a jövedelmed alapján kaphatnál 3M Ft hitelt, de az ingatlan csak 1M-ót bír el, akkor az utóbbit kaphatod.

Egy OTP-s ügyintéző csak azt állapíthatja meg értékbecslés nélkül, hogy a hiteligénylő hitelképes-e az adatai alapján (sajnos még ez sem 100%-os, a pontos eredmény csak a végleges hitelbírálat során derül ki), de azt is csak a becslés után lehet megtudni, hogy a konkrét ingatlan megfelelő fedezet lesz-e a lakáshitelhez?

Mint hozzáértő, úgy látom, elég kockázatos ez az ügylet. A leggyengébb láncszem az ingatlan. A becslőn fog múlni az ingatlan megítélése.

Még egy jó tanács. A bank a hitelbírálat során a munkahelyet is alaposan megvizsgálja, nem csak a bért. Nekem mostanában nem egy hitelkérelmem azért akadt el, mert a munkáltató ellenőrzése során kiderült, a munkáltató ellen NAV végrehajtás van folyamatban. Nem árt ennek is utána járni, mielőtt bármibe belefogsz. Ahol a bért pl KP-ban fizetik, ott ez elég gyakori probléma. Pl az OPTEN adatbázisból lehet megtudni a cég adószáma alapján, hogy rendben van-e vele minden. (Sajnos az OTP-s fióki ügyintézők ezt nem tudják megnézni, ott hiába kéred, nincs hozzáférésük az OPTEN-hez.)

2013. szept. 30. 07:15
 3/3 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm a hasznos választ
2013. szept. 30. 07:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!