Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Jogászok, szakemberek: behajth...

Jogászok, szakemberek: behajthatatlan tartozás?

Figyelt kérdés
A családban volt egy ki nem fizetett gázszámla. Elég nagy összeg volt, meg akinek a nevére szól, szoc. segélyen él. Nem tudta befizetni, ki lett adva behajtónak, majd végrehajtónak, immár háromszorosát követelik az eredeti összegnek, elég nagy a végrahajtó jutaléka, ezt mind tudjuk. De: az illető továbbra sem tud fizetni, nincs miből, nem dolgozik, tehát levonni sem tudják. Van egy fél ingatlan a nevén, amin jelzálog van, devizahitel lévén a tartozás már eleve nagyobb, mint az ingatlan értéke. Véleményem szerint hamarosan árverezésre kerül a sor, de akkor a banki hitel sem lesz teljes egészében kiegyenlítve, nem hogy a közműtartozás. És itt jön a kérdésem: mi történik ilyenkor? Hogyan próbálhatják behajtani? Meddig él ez a dolog? 1-2 évig? 10-20 évig? Olvastam olyat, hogy behajthatatlan tartozás. Ilyenkor lezárják és veszteségként elkönyvelik? De olyat is oplvastam, h szüneteltetik? Hány évig? Utána újra ellenőrzik, h van-e munkaviszonya v egyéb vagyona? Elévül ez a dolog valaha? A jelzáloggal együtt már milliókról van szó. Van már erre egyáltalán kialakult gyakorlat? Mert gondolom, a válság miatt csak pár éve vannak ezek a bedőlt devizahiteles problémák, és 20 éve még nem volt ilyesmi. Az illető egyébként kb. 10 év múlva lenne nyugdíjas, munkát esélytelen, h addig találjon, és most attól fél, hogy majd a nyugdíját úgy kezdi, h 50% levonás.

#behajthatatlan
2013. szept. 6. 16:40
 1/5 anonim ***** válasza:

Jogosan fél attól, hogy a nyugdíjából (ha lesz, lévén munkanélkülieknek nevetségesen kevés a nyugdíja) helyből vonni fogják.

Régen valóban volt ilyen, hogy "behajthatatlannak" ítéltek egy tartozást és úgy mond a sarokba dobták. Manapság már nincs ilyen, minden fillért megfognak.

Kiértesítik a jogszabályban előírt időközönként, felszámolják a kamatot meg a munkadíjat és amint lesz valami - akár nyugdíj 10 év múlva - azonnal árvereznek, tiltanak.

2013. szept. 6. 18:28
 2/5 A kérdező kommentje:

Sejtettem.

Köszönöm.

volt munkája kb. 15-20 évig, 10 éve semmi, még 10 évig semmi, azaz a jogosultsági idő felében volt kb. munkája. így vajon a minimumnyugdíjnál többre számíthat, vagy sem? mert azt hiszem, jelenleg az is olyan 28 ezer körül van, mint a segély. de ha egy picit több is lesz, jelenleg nincs véletlenül infód arról, hogy letiltás esetén mennyi az az összeg, aminek mindenképp az adósnál kell maradnia?

köszönöm.

2013. szept. 6. 19:11
 3/5 A kérdező kommentje:
megtaláltam, jelenleg 28 500. valószínüleg ugyanannyi, mint a segély. ha ennyi lesz a nyugdíja is, akkor soha nem tudják rajta behajtani, az örökös meg nyilván nem kéri majd az adósságot örökségként. hát, ez van.
2013. szept. 6. 19:15
 4/5 anonim ***** válasza:

Ezt sajnos nem tudom. Azt tudom, hogy 33% tiltható a nyugdíjból is - de nem tudom mennyi a minimum összeg, ami alatt nem lehet hozzányúlni. Ezt talán a nyugdíjintézettől lehetne megérdeklődni.

Mondjuk örökséget sem vár már sehonnan? Miből él ha nem dolgozik 10 éve és nem is akar már soha életébe? :S

2013. szept. 6. 20:00
 5/5 A kérdező kommentje:

hát, lehet h akarna dolgozni, de anno otthagyta a sulit, és nincs szakmája.

öröksége fix, h nem lesz, szülei nem élnek.

van egy élettársa aki nyugdíjas. van egy közepes nyugdíja, meg az illető segélye, ebből elvannak egy szoba-konyhában.

2013. szept. 6. 20:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!