BANKOSOK vagy aki tudja! Mit jelent és hogy működik a bankkártya letiltásnál a nemzetközi tiltólista? Miért kell ez? (LENT)
Ezekben le van írva, hogy nemzetközi tiltólistára küldik a letiltott kártyák adatait, hogy ne lehessen vele visszaélni.
A dombornyomottaknál még értem is, de az elektronikusnál mi értelme?
Márpedig állítólag a K&H azokat is listára küldi.
Ha valaki letiltja a kártyáját, akkor onnantól fogva nem válik az egész világon használhatatlanná a nemzetközi tiltólistától függetlenül?
Hisz ha elektronikus, akkor a használat során pl. egy magyar K&H kártya esetén mindig a magyar K&H bank engedélyezi a használatot és ha ott le van tiltva, akkor el is akad azonnal a művelet, nem?
Hiszen a limitet és a fedezetet is mindig az én bankom ellenőrzi le, akkor is ha mondjuk Londonban fizetek a kártyámmal. Így akkor a tiltást is le tudja, nem?
A második linken levő dokumentum leírja (3-4. oldal), hogy régiónként teszik tiltólistára és csak egy-két hétig.
Nem igazán értem.
Valaki elmagyarázná? Főleg bankosok vagy szakemberek válasza érdekelne!
A dombornyomottnál tudom, hogy a papír alapú használat miatt kell.
De ott meg hogy tudja meg minden kereskedő, hogy nem fogadhatja el?
Mert oké, hogy mondjuk a VISA riasztja az összes bankot a régióban, de a kereskedők ettől még elfogadják és a vásárló elviszi az árut.
Bocsi, ha hosszú lett, de kíváncsi vagyok rá!
Köszi!
A sztori azért nem olyan egyszerű. A bankkártyákat alapvetően a bankod kezeli, de egyben a kártyatársaságod is. A nemzetközi letiltás azt jelenti, hogy a kártyatársaságnál is letiltják, nem csak a saját rendszerükben. Sok esetben az offline terhelés miatt van erre szükség.
A letiltás pedig azért szükséges, mert ha tiltás után élnek vissza a kártyáddal, akkor megtérítik a károdat.
Első:
Ha titok lenne, ennyi sem lenne nyilvános. Amúgy szerintem nem titok, mert ez még nem segíti elő a csalást.
Második:
Kb. ez az amit még én is tudok.
Maradva a jóhiszeműség mellett, hidd el, nem puszta véletlen, hogy nem "hirdetik ki" a folyamatot és a gyenge ill. erős pontjait. Amit nem kártékony nyilvánosságra hozni, már tudod.
Vagy szerinted hogy szervezik az elkövetők a bankkártya csalást? Rohadt nagy mázlijuk van :) vagy esetleg tudnak olyasmit, amit sosem szántak a nyilvánosságnak?
Első.
Kérdező, nem értelek: pont arra kérdeztél rá, hogy milyen esetben és miért fordulhat elő, hogy a bankkártya letiltás mégsem teljes körű.
Gondolkozzunk egy kicsit: ha valódi választ kapsz egy ilyen kérdésre, azt vajon fel lehet-e használni bankkártyacsalási tervek finomhangolására?? Megtudhatja-e belőle a delikvens, hogy hol vannak a folyamat zárt pontjai és próbálkozhat-e azonosítani létező vagy nem létező kiskapukat?
Mit gondolsz? Szeretnél még erről posztolni? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!