Ilyenkor mi a teendő?
Nem vagyok jogász, de ismerem az eljárást.
Ha meghal egy személy, akkor a bank akkor pár napon belül tudomást szerez (úgy tudom a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalán keresztül).
Ilyenkor kötelessége zárolni a számlát, amin utána semmilyen művelet nem végezhető.
Tehát a szolgáltatók annak idején hiába kaptak beszedési megbízást, már most sem tudják vonni a havi számlákat, így hamarosan jöhetnek a felszólítók a vízműtől, gázosoktól, stb...
Nagyon sajnálom, hogy ezt kell közölnöm veled, de így van.
Ha a bankszámlához a tulajdonos nem adott úgynevezett elhalálozási rendelkezést, akkor a hagyaték részét képezi.
Hagyatékról a bank nem dönthet, csak a közjegyző vagy vitás esetben a bíróság.
Addig viszont amíg a hagyatékátadó végzés nincs meg, senki nem kaphat semmit a hagyatékból, még akkor sem ha egyértelmű, hogy ki lesz az örökös.
A közjegyzőt mindenképpen tájékoztassátok! A számla már így is úgy is zárolva van. Egyébként a közjegyzők általában (de valamiért nem mindig, pedig feladatuk lenne) felkeresik az összes magyarországi bankot, hogy szolgáltassanak adatokat, hogy az elhunytnak volt-e ott valamije.
Úgy, hogy valószínű már tud is róla, de ha nem tudna, csak rosszabb lenne, mert ha véletlen kimarad a hagyaték elosztásából az otp-s számla, akkor az marad úgy ahogy van. (Ilyenre azért az esély nagyon kicsi.)
A hagyaték rendezése ha senki nem vitatja akkor is lehet pár hónap. Ez a leterheltségtől is függ, meg a jó ég tudja, hogy mitől.
Talán kérhetitek, hogy a helyzetre való tekintettel próbáljon meg gyorsan intézkedni, de hogy megteszi-e, azt ő tudja.
A kártyát csak a kártyabirtokos használhatja, másnak tilos. Ő sem ruházhatja át. Ha meghal a birtokos, akkor meg főleg nem.
Amúgy a számla zárolásával a kártya is használhatatlanná válik, még ha technikailag nem is tiltják le, de a mögötte álló számlán semmilyen művelet sem végezhető, így pénzkivétel sem.
Amikor meglesz a hagyatékátadó végzés, akkor azzal és a halotti anyakönyvi kivonattal kell bemenni a bankba és akkor a halott számláján levő összeget megkapjátok. (Nem magát a számlát, csak a rajta levő követelést, magyarul összeget.)
A kártyát is majd adjátok le.
Amúgy a közjegyzők általában visszamenőleg is bekérik az utolsó 90 nap számlatörténéseit és ha azt látják, hogy a halál pillanata után volt a számlán mozgás, kártyahasználat, akkor egyértelmű, hogy jogtalan volt. A például így felvett összeget a jogos örökösök követelhetik. Magyarul az is a hagyaték része lesz és ha nem az vette fel aki kapná az öröklés szerint, akkor át kell adnia.
Meg amúgy is jogellenes ilyen esetben a számlához hozzáférni, ha az még esetleg nincs zárolva, de már elhunyt a tulajdonosa.
Sajnos ez a hivatalos eljárás, nagyon kellemetlen tud lenni, de nem véletlen van kitalálva, hiszen nem mindenki jogos örökös és nem mindenki tisztességes ember. Most nem a ti családotokról beszélek, hanem általában.
Ezzel már sajnos nem lehet mit tenni. Egy megoldás van az ilyen eseteket elkerülni. A számlatulaj az élete során adhat haláleseti rendelkezést, ami nem egyenlő a meghatalmazással.
Ez arra szolgál, hogy hagyatéki eljárás nélkül, a halál után a kedvezményezett azonnal megkapja a teljes összeget. Ezt számlánként külön-külön kell megadni.
Ilyenkor a közjegyzőhöz nem is kerül a dolog, mivel nem része a hagyatéknak.
Remélem, hogy tudtam segíteni, legalább információval. Amit leírtam, tudom, hogy nem az amit szerettél volna olvasni.
Sajnálom és őszinte részvétem apukád halála miatt!
Pedig sajnos be lesz fagyasztva az összes számla, ami kizárólag apukád nevén van.
Az örökös pedig egyedül te vagy, se anyukád se nagymamád se a szomszéd cicája nem örököl semmit.
Egyedül anyukádnak jár majd a közösen megszerzett vagyon (fele). Ezt csak ti tudjátok, hogy mennyi. Minden más a tied.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!