Ilyenkor mi a teendő?

Figyelt kérdés
Édesapám meghalt 1 hónapja. Szinte az összes pénzünk bankban van, a közüzemi számlákat is onnan vonják. Viszont ezek az apu nevén vannak. Ma jött papír, hogy vigyük be a hagyatékira a különböző papírokat, és közte van hogy otp-s értékpapírokat, meg bankszámlákról igazolást is vigyünk. Félek, hogy a közjegyző ha majd utánanéz ennek az otp-ben akkor a tárgyalásig befogják fagyasztani a számlát. Jelenleg anyu fizetéséből élünk és nem tudnánk mindent fizetni ha csekken jönne ki. Vagy ha igen, akkor ennivalóra nem marad. Mit tehetnénk? Mindenképp zárolni fogják a számlát? Egyedüli gyerek vagyok, szüleim együtt éltek. Szóval mi ketten vagyunk az örökösök, vagy esetleg még a mama, nem tudom, ez hogy megy. Egyébként a bankkártya megvan, a pin kódját is tudom, ha ez számít.
2013. aug. 1. 01:35
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Nem vagyok jogász, de ismerem az eljárást.

Ha meghal egy személy, akkor a bank akkor pár napon belül tudomást szerez (úgy tudom a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalán keresztül).

Ilyenkor kötelessége zárolni a számlát, amin utána semmilyen művelet nem végezhető.

Tehát a szolgáltatók annak idején hiába kaptak beszedési megbízást, már most sem tudják vonni a havi számlákat, így hamarosan jöhetnek a felszólítók a vízműtől, gázosoktól, stb...

Nagyon sajnálom, hogy ezt kell közölnöm veled, de így van.

Ha a bankszámlához a tulajdonos nem adott úgynevezett elhalálozási rendelkezést, akkor a hagyaték részét képezi.

Hagyatékról a bank nem dönthet, csak a közjegyző vagy vitás esetben a bíróság.

Addig viszont amíg a hagyatékátadó végzés nincs meg, senki nem kaphat semmit a hagyatékból, még akkor sem ha egyértelmű, hogy ki lesz az örökös.

A közjegyzőt mindenképpen tájékoztassátok! A számla már így is úgy is zárolva van. Egyébként a közjegyzők általában (de valamiért nem mindig, pedig feladatuk lenne) felkeresik az összes magyarországi bankot, hogy szolgáltassanak adatokat, hogy az elhunytnak volt-e ott valamije.

Úgy, hogy valószínű már tud is róla, de ha nem tudna, csak rosszabb lenne, mert ha véletlen kimarad a hagyaték elosztásából az otp-s számla, akkor az marad úgy ahogy van. (Ilyenre azért az esély nagyon kicsi.)

A hagyaték rendezése ha senki nem vitatja akkor is lehet pár hónap. Ez a leterheltségtől is függ, meg a jó ég tudja, hogy mitől.

Talán kérhetitek, hogy a helyzetre való tekintettel próbáljon meg gyorsan intézkedni, de hogy megteszi-e, azt ő tudja.

A kártyát csak a kártyabirtokos használhatja, másnak tilos. Ő sem ruházhatja át. Ha meghal a birtokos, akkor meg főleg nem.

Amúgy a számla zárolásával a kártya is használhatatlanná válik, még ha technikailag nem is tiltják le, de a mögötte álló számlán semmilyen művelet sem végezhető, így pénzkivétel sem.

Amikor meglesz a hagyatékátadó végzés, akkor azzal és a halotti anyakönyvi kivonattal kell bemenni a bankba és akkor a halott számláján levő összeget megkapjátok. (Nem magát a számlát, csak a rajta levő követelést, magyarul összeget.)

A kártyát is majd adjátok le.

Amúgy a közjegyzők általában visszamenőleg is bekérik az utolsó 90 nap számlatörténéseit és ha azt látják, hogy a halál pillanata után volt a számlán mozgás, kártyahasználat, akkor egyértelmű, hogy jogtalan volt. A például így felvett összeget a jogos örökösök követelhetik. Magyarul az is a hagyaték része lesz és ha nem az vette fel aki kapná az öröklés szerint, akkor át kell adnia.

Meg amúgy is jogellenes ilyen esetben a számlához hozzáférni, ha az még esetleg nincs zárolva, de már elhunyt a tulajdonosa.

Sajnos ez a hivatalos eljárás, nagyon kellemetlen tud lenni, de nem véletlen van kitalálva, hiszen nem mindenki jogos örökös és nem mindenki tisztességes ember. Most nem a ti családotokról beszélek, hanem általában.

Ezzel már sajnos nem lehet mit tenni. Egy megoldás van az ilyen eseteket elkerülni. A számlatulaj az élete során adhat haláleseti rendelkezést, ami nem egyenlő a meghatalmazással.

Ez arra szolgál, hogy hagyatéki eljárás nélkül, a halál után a kedvezményezett azonnal megkapja a teljes összeget. Ezt számlánként külön-külön kell megadni.

Ilyenkor a közjegyzőhöz nem is kerül a dolog, mivel nem része a hagyatéknak.

Remélem, hogy tudtam segíteni, legalább információval. Amit leírtam, tudom, hogy nem az amit szerettél volna olvasni.

Sajnálom és őszinte részvétem apukád halála miatt!

2013. aug. 1. 09:51
 2/2 anonim ***** válasza:

Pedig sajnos be lesz fagyasztva az összes számla, ami kizárólag apukád nevén van.

Az örökös pedig egyedül te vagy, se anyukád se nagymamád se a szomszéd cicája nem örököl semmit.

Egyedül anyukádnak jár majd a közösen megszerzett vagyon (fele). Ezt csak ti tudjátok, hogy mennyi. Minden más a tied.

2013. aug. 1. 10:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!