GYED-en vagyok és szeretnénk a lakást eladni és másikat venni. Vehetünk-e fel lakáshitelt a gyed alatt, ha a férjem lenne az adós és én az adóstárs?
Az a lényeg, hogy az adósnak legyen bér jellegű jövedelme, az adóstársnak megfelel a gyed is. A gyed, gyes, családi pótlék kiegészítő jövedelemnek számít, önállóan nem tudnál hitelt igényelni ezekkel a típusú bevételekkel, de adóstárs az lehetsz így is és beszámítják a bevételedet is.
Kb mennyi pénzetek lesz a lakás eladásból és milyen értékű másik lakást kerestek?
Szerintem rendben van a hitelképességetek 9 millió Ft-ra is a gyeddel, a családi pótlékkal és a férjed jövedelmével együtt, de ne számítsatok rövid futamidőre. Az önerő mértéke is megfelelő lesz, bár nem tudom, merre van az ingatlan, pl ha nagyobb város, vagy valamilyen kiemelt település, akkor bármelyik bank jó lehet.
Otthonteremtési kamattámogatott hitelt tudtok igényelni használt lakásra, aminek a kamata az első 5 évben 6-7% között van jelenleg, de még biztosan fog csökkenni a plafon, mert most is lejjebb vitték a jegybanki alapkamatot, ami befolyásolja a hitelek kamatát is (6%-nál nem lesz kevesebb, mert a törvény nem engedi).
A 6. évtől viszont piaci hitellé alakul majd át a hiteletek, ott már nagyobb az eltérés a banki ajánlatok között és nem csak a kamatokban, hanem pl a kamatperiódusban is. (Lehet 3 hónapos és 5 éves is). Érdemes erre odafigyelni.
Megint rebesgetik őszre a használt lakásokra is a szocpolt, de egyelőre nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!