Kinek van diákhitele? Mik a tapasztalatok?
A két évvel ezelőtti éves bruttó átlagfizetésednek a 6 %-át kell törleszteni, tehát 2009-ben a 2007-es fizu után számolják. Az első évben pedig a mindenkori minimálbér 6%-át fizeted, ez idén azt hiszem 4300 Ft körül van.
Pl.: nekem 2007-ben a havi átlagkeresetem olyan bruttó 170-180 ezer volt, így idén én 10500 Ft-ot törlesztek havonta. Én a maxot felvettem 8 félévre, úgyhogy valamikor 15-20 év múlva talán le is jár :-(
Addig szívás, amíg nem törlesztesz annyit, amennyi az éves kamat rá, mert addig csak gyűlik a tőkerész. Viszont bármikor előtörleszthetsz díjm,entesen, ami rögtön a tőkét csökkenti.
A válság miatt biztos nem lett senkinek nagyobb a törlesztője, sőt még halasztást is lehetett kérni - addig a minimálbér szerint kell törleszteni. Az éves kamatot most vitték le talán 10 %-ra.
Szerintem annak "éri meg" felvenni, akinek a suli melletti megélhetése miatt szüksége van rá, vagy egyszerűen nem tudná miből kifizetni a tandíjat. Nekem az utóbbi volt. Ha a szülők tudnak támogatni, vagy keresel annyit amiből megélsz és a tandíjat is ki tudod fizetni, akkor semmiképp ne vedd fel.
Nekem is van diákhitelem. Én a minimumot kb. 4000 ft-ot fizetek, pedig sajnos még nincs munkám. Először a kamatot fizeted és nem a tőke részét a tartozásnak. Ezért lehet az első fizetett év után magasabb a tartozás.
Van lehetőség előtörlesztésre is, ez elvileg díjmentes, és azért jó mert a tőketartozást csökkenti. Én ezt ajánlanám ha van lehetőséged most is visszafizetni havonta valamennyi összeget.
Sok Nagyokos! Ha nem értetek hozzá, akkor nem kell hozzászólni, pláne nem félrevezetni a kérdezőt.
A www.diakhitel.hu honlapon egyénbként teljesen jól fent vannak az infók, igaz nehéz megtalálni, de ha egyszer jó helyre kattintasz, akkor tök érthetően le van írva minden.
Kérdezőnek: a fizetésedből semmit nem vonnak diákhitel törlesztése néven. Azt minden hónap 5. napjáig neked önállóan kell átutalnod a Diákhitel Központ Zrt. számlájára. Az első éves minimum törlesztés után az adott évi (mindig a 2 évvel azelőtti) adóbevallásod szerint számolják a törlesztőrészleted. Tehát ha mondjuk kerestél átlagosan havi bruttó 100 ezer Ft-ot 2009-ben, akkor 2011-ben 6000 Ft lesz a törlesztőd.
Válság: a diákhitelre semmilyen negatív hatással nem volt a gazdasági világválság. Nem emelték a kamatot, sőt még csökkentették is. Mivel ez nem devizaalapú hitel, így árfolyamkockázat sincs, tehát emiatt sem lehet valakinek nagyobb a törlesztője, illetve nem emelkedett a tőketartozása.
Minimum törlesztés: ha mondjuk van 1 millió Ft tartozásod, akkor erre rájön a 10,5% kamat, tehát a kamat összesen 105 ezer Ft. Viszont az első évben csak 12 * 4290 Ft-ot törlesztesz, ami 51 480 Ft. Ezért növekszik a tartozásod addig, amíg nem tudsz többet törleszteni, mint amennyi az éves kamat a hiteledre.
Ez tiszta matek eddig!
Az sem igaz, hogy először a kamatot törleszted, mert a havi törlesztőd egy része a kamatra, egy része pedig a tőkére megy.
Amennyiben tudsz előtörleszteni, az viszont rögtön a tőkét csökkenti, tehát kevesebb tőkére fognak kamatot felszámítani.
Annak, aki leszólta azokat, akik hitelt vesznek fel: sajnos vannak olyan emberek, akiknek nincs más választásuk, sajnos kénytelenek hitelt felvenni. Örülj neki, ha te nem ebbe a csoportba tartozol! Gondolj bele, ha valaki keres mondjuk nettó 80-100 ezret, az hogy fizessen ki a havi megélhetés mellett 150-200 ezret a tandíjra évente kétszer.
Persze meggondolatlanul, hülyeségre ne vegyen fel senki hitelt, ebben egyetértek veled.
Ha van még ezzel kapcsolatban kérdésed/kérdésetek, nyugodtan tegyétek fel :-) igyekszem válaszolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!