Elméletileg letiltható külföldi fizetésből az itthon végrehajtás alatt lévő tartozás. Mennyire működik ez a gyakorlatban?
Szerintem megkereshetik, ha nagyon akarják, ha az adószámhoz tartozik saját lakás külföldön.
Én külföldre akartam menekülni, végül örökség mentett meg az árveréstől.
Azt hittem külföldön nem találnak meg, de rájöttem, hogy a nagykövetségeken nyilván tartják a külföldi munkavállaláshoz szükséges adószámot, külföldi ingatlan lakcímét.
Ha nagyon-nagyon akarják, akkor az összes követségnek kiküldenek egy felhívást, hogy xy-t keresik (magyar adatokat megadják), ha átfut, akkor elérhetnek külföldön is az adószám és az ottani lakásod alapján. Viszont vannak nagyobb területű országok, nézd meg a térképet, ahol sok a tartomány, eltérő a szabályozás, lassúak a hivatalok, mert meleg van és lusták az emberek, na ezeken a helyeken nem biztos, hogy megtalálnak. Sziciliában pl. nem biztos, hogy képes a hivatalnok leegyeztetni az adatokat. Külföldön is valamiféle körözést kellene kibocsátani, leadják, hogy van adószámod, de mir mennek vele. Elvileg az adószámhoz van állandó lakcím külföldi, de nem biztos, hogy az illető ott lakik! Akkor lehet könnyebben megtalálni, ha külföldi adószámhoz a saját ingatlanod külföldi címe is fellelhető.
"De vajon mennyire éri meg a behajtóknak vagy a végrehajtóknak megkerestetni valakit?"
Úgyis az adósra terhelik az összes költséget, ergo ez nem igazán szempont.
A realitás azt mutatja, hogy a kisebb tartozásokkal - egyenlőre - nem foglalkoznak, megvárják, amíg dagadnak a kamatok. A nagyon agy adósokat (10-15M +) már keresik külföldön is.
Lehet, hogy nem teljesen a kérdésre válaszolok, csak azt írom le, amiket én magam is megtudtam. Spanyolországban, Olaszországban úgy kapsz adószámot munkavállaláshoz, ha van állandó lakcímed is.
A munkáltatót senki nem fogja tudni felkeresni a te külföldi adószámod alapján. Csak a lakcím alapján találhatnak rád.
Unicredit bank olasz tulajdonban van, Budapest Bank a spanyol BBVA lánc tagja, van egy portugál bank is, most nem jut eszembe a neve, na mindegy. Esetleg még így bankcsoporton belül külföldön futhatnak össze a szálak, név, születési dátum alapján, de külföldön a magyar adószám nem jelenik meg, csak a személyes adatok. Vannak takarékpénztárszerű intézetek is, de csak a déli államokat tudom említeni, Angliát nem tudom. Szóval a takarékpénztár annyira kicsi, hogy ott kizárt hogy legyen magyar bankkal kapcsolat
Angliát nem tudom, de most szigorítani fogják a munkavállalást és gondolom az adószámok kiadását is.
Csak úgy égess fel magad után mindent, ha tényleg van adószámod kint és munkád és én a családomat nem rántanám magammal. Gyerekeket semmiképpen, hiszen nekik még tanulni is kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!