Saját bankszámla számomról adhatnak e ki információt a bank bíróságnak vagy végrehajtónak? és ezek az információk mik lehetnek például adatok a személyemre vagy a számlámról minden ami történik rajta?
Kicsit tudod konkretizálni a kérdésedet? Mert a kérdésedre így azt lehet mondani, hogy igen, de feltételekkel. A bankoknak törvényi kötelessége kiadni adatot, ha az állam kéri (ügyészség vagy bíróság, rendőrség, de bizonyos feltételekkel a NAV is). Mivel nálunk mások a törvények mint Svájcban, ezért gyakorlatilag bármilyen adathoz hozzáférhetnek megfelelő engedéllyel.
A végrehajtók is akkor kérhetnek ki adatot, vagy intézkedhetnek a számlád felett, ha van rá bírósági felhatalmazásuk (pl. befagyasszák a számláidat, fizetési meghagyást érvényesítsenek, stb…), de alapvetően kevesebb a joguk, mint egy bíróságnak.
Én sem értem, hogy konkrétan mire vagy kíváncsi.
Ha végrehajtási eljárás van ellened folyamatban, akkor a végrehajtó inkasszót fog tenni vagy már tett a számládra és nem érdekli, hogy honnan érkezik pénz a számlára, ő csak abban érdekelt, hogy minél több pénzt beszedjen a számláról.
Szerintem igen, de a külföldi számlára nem tehet inkasszót, legalábbis úgy nem, mint idehaza.
A törvény egyébként úgy fogalmaz, hogy a banktitok megtartásának kötelezettsége nem áll fenn:
"j) bírósági végrehajtási eljárásban és a bírósági végrehajtó által lefolytatott közigazgatási végrehajtási eljárásban – ideértve az 1994. évi LIII. törvény 79/C. § (2) bekezdés alapján a közös számla nem adós tulajdonosának nevére és címére vonatkozó megkeresést is – eljáró végrehajtóval, valamint a bírósági végrehajtási eljárásba a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet alapján bekapcsolódni szándékozó kincstárral"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!