Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért számít fel a bank...

Miért számít fel a bank késedelmi kamatot, és előtörlesztési díjat Magyarországon?

Figyelt kérdés

Egy ismerős Finnországba ment dolgozni. Mesélte, hogy ott a bankok nem idegeskednek azon, hogy több vagy kevesebb törlesztést fizet.

Minden alkalommal vonnak egy egyenleget, és jó szerencsét kívánnak. Ő pedig saját belátása, illetve teherviselő képessége szerint törleszt.

Tehát, ha meghúzza a nadrágszíjat, akkor hamarább szabadul a kötelezettsége alól, ellenben ha lazít, akkor nőhet is az adóssága, akár a Magyar államadósság.

Viszont nem fáj a feje amiatt, hogy mit hoz a holnap.

A bankok ott nem a tisztességtelenségben versengnek egymással, hanem éppen ellenkezőleg, az ügyfél kegyeiért.

Példaként idézem a Banif Plus Bank Zrt. kölcsönszerződését:

"...bármely ok miatt kerül a futamidő lejárta előtt felmondásra, akkor a kamatokon és a költségeken kívül az adós az összes hátralévő törlesztőrészlet összegét is köteles megfizetni. A megfizetendő törlesztőrészletek a tőkeösszeg mellett ügyleti kamatrészt és biztosítási díjat is magukban foglaltak."

Vajon mi lehet a probléma gyökere?

2013. márc. 18. 20:49
 1/2 anonim ***** válasza:
Az, hogy a finn ismerősöd sarkít. A bankok sehol sem szeretetszolgálatok. Ott is nyilván le van írva a szerződésben, hogy mennyi a minimum törlesztés, maximum azt tudom elképzelni, hogy lehet többet törleszteni és nincs érte "büntetés" mint itthon.
2013. márc. 18. 20:59
 2/2 A kérdező kommentje:

Megtudtam, hogy Magyarországon is van ún. folyószámla hitelkeret, ami ugyanígy működik.

Ezeknek a hiteleknek a kamatait mindig az uzsora kategóriába soroltam, ezért meg sem hallgattam, és el sem olvastam a részleteket.

2013. márc. 25. 17:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!