Kölcsönadtam valakinek több mint 200. 000 ft-ot. Nem fizeti vissza. Mit tudok tenni?
Elég segítőkész vagyok és túl nagy az együttérző képességem... Szóval felhívott egy régi ügyfelem, hogy nem tudják fizetni a lakáshitelüket, mert a családfő elveszítette a munkahelyét. már 3 hónapja nem fizettek és félő volt, hogy a két kisgyerekével kiteszik őket az utcára. Akkor talált új munkát feketén a pasi, de ez a bankot nem érdekelte. a nő is elkezdett dolgozni. Addig sírtak, hívogattak, hogy miután kifogytam a tanácsból, mert se az önkormányzat, se a családsegítő, senki nem segített nekik, hogy kocsibaültem és elvittem nekik a pénzt, hogy ne kerüljenek utcára. 2 tanú előtt írtunk papírt róla. azt mondta 2 hónap alatt visszaadja, mert már van munkájuk, így adtam nekik 4 hónapot rá. 1. hónapban utaltak 54ezret, utána 29ezret, azóta semmit. Telefon kikapcsolva, interneten nem elérhetők. Küldtem ajánlva fizetési emlékeztetőt, de nem reagáltak rá. Ma elmentem hozzájuk, ed nem volta otthon. nagymama azt mondta 7re érnek haza, mondtam hívjanak fel vagy feljelentem őket holnap a rendőrségen. Engem sem vet fel a pénz, gyeden vagyok a kisfiammal.
Mit tudok tenni, hogy fizessenek? Kamatot sem kértem, annyit kértem, hogy varrjon a gyerekemnek huzatot cserébe a gyerekülésére. Természetesen 4 hónap alatt ezt sem sikerült megtenni.
Így bízzon az ember bárkiben és próbáljon segíteni!!! Tanács?
Tanácsom rövid és velős : ne adj SENKINEK sem kölcsönt!!!
Sem családtagnak, sem rokonnak, sem idegennek (nekik méginkább ne)!
Én még 1 könyvet sem adok kölcsön : akit érdekel az a könyv, vegye meg a boltban, ahogy én is tettem, vagy menjen el a könyvtárba.
Menj el egy ügyvédhez és polgári peres úton követelheted a pénzed a családtól (újabb tízezreidbe fog kerülni).
Az első tanács nagyon rossz, ne menj "behajtó céghez". Egyrészt ilyen nincs hazánkban, mert a behajtás az végrehajtói privilégium, másrészt pont annyi a hatásköre, mint neked. Te is becsöngethetsz hozzájuk este...
Amit tehetsz, hogy a törvényes úton maradj meg:
Bírósági fizetési meghagyást tudsz kérni a még tartozó összegre. Ennek az illetéke 3500 Ft. Ezt a lakcímük szerint illetékes bíróságra kell beadni. Akár te is kitöltheted a fizetési meghagyást, de célszerűbb bírósági panasznapon kérni a segítséget - ez ingyenes, így az ügyvédi költséget megspórolod.
Aztán várni... Ha jogerős a fizetési meghagyás, akkor elindulhat a végrehajtás.
köszönöm a válaszokat. Hihetetlen, hogy még most is nekem kell fizetnem (3500 ft-ot)
Ha valaki nekem adott volna annyi ismerettség után pénzt, amennyire én ismertem őket, akkor fülemfarkam behúznám és törlesztenék, ha pedig nem megy, akkor térden csúsznék az ajtója előtt, de vérlázítónak tartom, amit csinálnak.
azt azért megjegyzem, hogy cigire van pénzük. Füstölnek, mint a gyárkémény, de ezt csak akkor láttam, amikor átvittem a pénzt, akkor pedig már nem akartam visszatáncolni...
Már hogyne lenne behajtó cég. Dunát lehetne velük rekeszteni. Én konkrétan olyannal dolgoztam együtt, akiknek a felügyeleti szervük maga az ORFK. Egyébként csakis "papírok" birotkában (átvételi elismervény és egyéb) dolgoznak, és a munkájukról számlát adnak.
És sokkal gyorsabbak, mint a végrehajtás folyamata! (8 évig dolgoztam egy céggel, mint cég, és mint magánszemély is.) Ha kéred az elérhetőségüket írj privát üzit, asszem ide nem lehet kiírni a nevüket, mert törlik.
Semmi jogköre nincs a behajtócégnek. Ugyanannyi, mint neked. Se fentebb, se lentebb nincsenek egy magánszemélynél. Van pecsétjük, aztán ennyi...
A helyes megoldást előttem már elmondták: Bíróság és Fizetési meghagyást kell kérni. Ha 15 napon belül nem küld a tartozó fél fellebbezést, ellentmondást, akkor jogerőre emelkedik, és a BÍRÓSÁGI VÉGREHAJTÓ (nem behajtócég) kimegy a címre. Ha nem engedik be, akkor hagy egy üzenetet, hogy 30 napon belül fizessenek, ellenkező esetben tanukkal, rendőrséggel és lakatossal jelenik meg; bemennek a lakásba és becsüs segítségével a tartozás értékében elvisznek ingóságot (mikro, TV, stb.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!