Lakáshitelre példákat mondanátok?
Próbálom megérteni az egyes konstrukciókat, de elég nehéz...
Tudnátok konkrét példákat irni, kinek hogy alakult a törlesztés adott összegre adott futamidő alatt? Fix/változó stb. Azt szeretném látni, hogy x év múlva hogy változhat a törlesztő, és ez mitől függ. Melyiket mikor/miért éri meg felvenni? Köszi!

A régebben felvett hiteleket nem lehet összehasonlítani a most igényelhető hitelekkel, ezért nem fogsz tudni abból tájékozódni, ha megkérdezed, kinek hogy alakult pl a deviza alapú hitele, vagy hogy változott a "türelmi idős, vagy a kombi" hitele, stb. Sajnos sok ember nem érti, mi miért történt a hitelével, mert már akkor se értette a kölcsönszerződést, amikor kötötte.
Ha megírod konkrétan, hogy mi az elképzelésed, akkor tudok neked segíteni abban, hogy eligazodj a hitelkínálaton.
Mire szeretnéd felvenni a hitelt és mennyit? Ha lakásvásárlásra, akkor használt, vagy új lakást szeretnél-e venni? Van-e önerőd?
Jövedelmed, adóstársad? Életkor?
Kb ezek az első dolgok, ami alapján már össze tudom neked foglalni, milyen típusú hiteleket tudsz igényelni és azok fixek, vagy változó törlesztő részletűek lesznek-e?
Nem a devizaalapú ill a manapság összehordott nyalánkságokra gondoltam, nem is arra hogy én mire vagyok jogosult, csak a generál általános egyszerű (használt lakás vásárlásra alkalmas) hitelek valós "lefutására". Mi hogy alakul valójában, mert az egy dolog hogy a bank mit ajánlgat... a meglepetés úgyis mindig időközben jön.
Csak hogy válaszoljak is :) : használtlakás/ház kb 7 millió hitel + mondjuk 3m önerő, 29év. Persze sok minden változik még, csak kiváncsi vagyok hogy működnek ezek a dolgok. Légyszi ird majd le azt is hogy az összegek mi alapján, mikor-mennyi időnte, hogy változhatnak, stb. Köszi!

Ok, így már tudok segíteni!:)
Jelenleg csak forint alapú hiteleket lehet igényelni. Az általad megadott paraméterekkel 2013 január 02-től államilag támogatott hitelre is jogosult vagy használt lakás vásárlására Otthonteremtő lakáshitel néven, amit jelenleg 6 bank kínál.: OTP, K&H, FHB, Unicredit, Budapestbank és az MKB.
Ami egységes a támogatott hiteleknél, a kamat megállapítása. Referencia kamatláb+felár szerkezetű, illetve az is egységes, hogy a támogatás csak az első 5 évre jár, mértéke 50%.
A referencia, vagy más néven alapkamat az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) referencia kamatlába, ez jelenleg 6,45%:
Egy kormányrendelet alapján így számolhatják a bankok a támogatott hitelek kamatát:
(ÁKK ref.kamat)*130%+ max 3%
A támogatásnak köszönhetően az első 5 évben a kamat így 7-8% attól függően, hogy melyik bank és milyen kedvezményeket kaphatsz. A 6. évtől kb 9-11% várható, de függ az akkori referencia kamatlábtól.
- Amiben eltérnek a bankok: kamatfelár (2,4-3%)
- Adható kamatkedvezmények (jövedelemtől és egyéb vállalásoktól függ)
- Induló költségekre vonatkozó akciók (Értékbecslés, közjegyzői díj elengedése, folyósítási jutalék elengedése)
- KAMATPERIÓDUS.
Ez utóbbi azt jelenti, hogy milyen gyakorisággal várható a teljes futamidő alatt a hitelek átárazása.
Az OTP és a K&H az első 5 évben évente árazza át a hiteleit, de a 6. évtől már 3 havonta.
Az és a BB a 6. évtől 6 havonta változtathat kamatot
MKB évente árazza át a hiteleit
Az FHB 5 évente
Az Unicreditnél te választhatsz kamatperiódust. Kérhetsz 1, 3, 5, és 10 éves kamatperiódust is.
Nagymértékben eltérnek a bankok abban is, hogy mennyi önerőt várnak el. A legtöbbet az FHB kéri, itt az sem mindegy, hol van az ingatlan, a legtöbb hitelt az Unicredit adja.
Az önerő mértékét az is befolyásolja, hogy mennyi a jövedelmed. A törlesztőrészlet kb a jövedelem 30-40%-a lehet a megadott adataid alapján. 7 millió Ft hitelhez kb 180.000Ft nettó szükséges (adós és adóstárs együtt).
A futamidőt Te magad választhatod, de itt is érvényes a szabály, hogy nem választhat olyan rövid futamidőt, ami már túlterhelné a jövedelmedet.
Pl 20 éves futamidő, 7 millió Ft hitel (Unicredit), első 5 évben 56.670Ft, 6. évtől 62.830Ft.
Természetesen jogosult vagy piaci kamatozású hitelekre is, amiknél a kamat 9-11% között mozog attól függően, hogy melyik bank hitele és milyen kedvezményekre vagy jogosult, de a támogatott hitelek kedvezőbbek, ezért ezt mutattam.
Piaci hitelekről itt van egy egész jó összefoglaló:
Mint láthatod, igen bonyolult a lakáshitel rendszer, pl még a lakástakarékpénztárak kínálata is érdekes lehet, a támogatott hitelek mellé kifejezetten ajánlott, ezért azt tanácsolom, ha konkrétumok érdekelnek, keresd fel valamelyik nagyobb független tanácsadó irodát, ott segíthetnek az eligazodásban.
(Pl én is egy országos hálózattal rendelkező nagy cégnél dolgozom Pesten, ezért vagyok naprakész a hitelekben.)

Hiteltanácsadó megkeresésén nem gondolkoztál még esetleg? Személyesen jobban tudnak tájékoztatni, mint írásban egy fórumon keresztül és úgy akár minden kérdésedre kaphatsz választ.
Jelenleg ft hitelek elérhetőek lakáshitel céljából. A hitel felvételt sok minden befolyásolja, például az ügyfél hitelképessége, az ingatlan elhelyezkedése stb.
A havi törlesztő részlet változását okozhatja kamatemelkedés, hiszen a hitel felvételénél van kamatkockázat. Ez a kockázat adódhat a referencia kamat változásából, de kamatperiódusonként a bank a kamatfelárat is változtathatja.
Ügyfeleimnek azt szoktam tanácsolni, hogy bankválasztásnál figyeljék a kamatot, a kamat megoszlását (referencia kamat+kamatfelár) és a kezdeti díjakat, hol milyen költségei vannak a hitelfelvételnek. Minél több bankra kérjenek kalkulációt és úgy hozzanak döntést...
Én a kérdést úgy értettem, hogy olyanok, akik felvettek hitelt, leirják hogy milyen tipusú hitelt vettek fel, mennyi időre, mennyit, és leirják hogy nagyjából az évek során hogy alakultak a törlesztőrészletek, amiből én nagyjából le tudok szűrni egy következtetést, hogy melyik hitelfajta hogy működik.
Nem egzakt tanácsot kérek, hogy felvehetem-e stb, hanem annak a néhány fő hitelfajtának a működését szeretném megérteni. Szerintem ez nagyjából ugyanaz mindenhol.
Azért nem szeretnék 'tanácsadókat' kérdezni, mert nekem perpill nem a hitelre van szükségem (amit a tanácsadó elvárna hogy valahol kössek egy szerződést - hiszen neki a jutalék a lényeg), hanem gyakorlatilag egy 'bankügy' órára - az általam vázolt területről.
Tehát amig nem értem meg teljesen az alapvető hitelek működését, addig nem is akarok semmilyen döntést hozni.
Amúgy köszi a válaszokat, bár nem igazán a várt választ kaptam, de lehet nem is volt egyértelmű mi is a kérdésem - vagy én nem értem meg a válaszokból hogy nem lehet erre válaszolni :)
Ha esetleg lenne egy jó leirás erre a neten, szivesen venném :)

"Azért nem szeretnék 'tanácsadókat' kérdezni, mert nekem perpill nem a hitelre van szükségem (amit a tanácsadó elvárna hogy valahol kössek egy szerződést - hiszen neki a jutalék a lényeg), hanem gyakorlatilag egy 'bankügy' órára - az általam vázolt területről."
Ezt nem jól gondolod. Egy normális független tanácsadó akkor is fogad téged díjmentes tanácsadásra, ha csak általánosságban érdeklődsz. Nyilván mindezt annak reményében teszi, hogy majd visszatérsz hozzá "élesben", ha úgy ítéled meg, hozzáértő és kellően tájékozott, de ha nem, akkor sincs harag:)
Azt viszont jól látod, hogy nem lehet erről a témáról olyan összefoglalót találni sehol a neten, ami mindenre kiterjedne, mert szinte nincs olyan hét, hogy ne változna valahol valami. Pl jan 1-én is volt egy nagy változás, ami miatt a teljes hitelezési szektor át fog alakulni a használt lakásoknál a támogatási törvény megváltozása miatt, ráadásul részben visszamenőleges hatállyal.
Hozzám rendszeresen jönnek kizárólag érdeklődni. Amíg csak érdeklődnek, küldöm részükre mailben az őket érintő aktuális híreket, ami segít a döntésben.
Azt kérdezed, milyen típusú hitelek vannak most?
Több féle szempont szerint lehet csoportosítani:
- 3hó 6hó, 1,3,5,10 éves kamatperiódus
- piaci, vagy államilag támogatott lakáshitel
- normál annuitásos, lakáskasszával kombinált, befektetéssel kombinált, türelmi idős.
Mindegyik külön történet, a laikusok nem tudnak ezekről érdemben mondani semmi használhatót.

Most írom a szakdolgozatom a lakáshitelezésből és a piacon található konstrukciókból. Nincs ilyen összehasonlító elemzés, amit keresel.
Én a kondíciós listákat használom a kondíciók miatt, illetve ha nem ismerném a termékeket, akkor a termékleírásokat is megnézném a bank oldalán. Elméletileg abban minden fontos infó benne van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!