Értitek az "új szocpolt"? Milyen kamattámogatás?
Ezeket a cikkeket olvastam, de egyszerűen nem világos. Túl bonyolult nekem, segítsen ki valaki! :)
Ugye azelőtt úgy volt, hogy ha volt már gyerekem, vagy bevállaltam, hogy lesz x gyerekem, akkor kapom bizonyos összeget lakásvásárlásra, felújításra.
Nekem viszont most van 9,5 M Ft-om, lakást szeretnék venni Pesten, mondjuk 12-15 M-ért, akkor ők ezt hogyan támogatják? Előre vállalhatunk párommal gyereket, vagy majd ha megvannak a gyerekek, akkor jár a támogatás? És konkrétan mivel támogatnak, minek a százalékával? kifizetik a hitelem kamatját, vagy mi a szösz? És házasnak kell lennünk?
(mindketten 35 alatt vagyunk és nincs még lakásunk, a feltételeknek megfelelünk)
Köszi!
Akkor jár a támogatás, ha már megvannak a gyerekek, legalábbis az a támogatás, ami gyerekfüggő.
Az igénylési feltételeknek bőven megfeleltek, mind az ingatlan értéke, mind pedig a hitelösszeg, életkor, "ingatlantalanság" tekintetében.
A bankoknál létező lakáscélú hitelek (vásárlási, ill. építési) kamatából kaphattok kamattámogatást. Ennek mértéke az aktuális állampapírhozam 50%-a, ha nincs gyereketek, ha van, akkor ez a százalék nő, számtól függően. A jelenlegi adatok alapján a cikkíró 4,5-5% THM csökkenést számolt ki. Ez jön le a kamatból.
A dolog egyik legnagyobb szépséghibája, hogy csak újépítésű lakás vásárlására igényelheted, (vagy építésre), ami egyből jelentősen csökkenti a megvásárolható ingatlanok számát.
Ja, és még annyi, hogy nem adhatod el a támogatott hitelből vásárolt lakást 1 évig, ill., ha a hiteligényléstől számított 5 évre visszamenőleg adtad el az ingatlanodat, az adásvételi szerződésben szereplő teljes összeget bele kell forgatnod az új lakásba és csak efölötti részre kérhetsz hitelt a már említett összeghatárokig.
Nem írja a cikk, hogy házasnak kell lenni feltétlenül, elvileg egyedülállóként is lehet igényelni.
Azért jó lett volna, ha a cikk utal a törvényre, törvénytervezetre, ami egy cikknél azért hitelesebb forrásnak tekinthető, amiket írtam, az általad megadott linkek alapján íródott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!