Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hogy működik a pénzteremtés?

Hogy működik a pénzteremtés?

Figyelt kérdés

Jelenleg tanuljuk, de nem igazán értem, látom át.

Valamilyen egyszerű modellen le tudná nekem vezetni valaki? Akár egy fiktív "ország" vagy közösség szintjén.

Előre is nagyon köszönöm!

2012. okt. 20. 08:12
 1/2 anonim ***** válasza:

Nagyon leegyszerűsített modell:

Van Wadiya nevű ország.

Itt van egy Wadiyai Nemzeti Bank (WNB) nevű bank, aki a központi pénzintézet, onnan irányítják a az ország pénzügyeit.

Egyrészt a forgalomban lévő pénzek kopnak / megsemmisülnek, ennek arányában a WNB bocsájt ki új pénzt a forgalomba. Itt teremtődik először pénz.

Másrészről a Wadiya további bankjai jelzik a központi banknak, hogy mennyi pénzre / hitelre volna szükségük az első negyedévben, hogy hitelezni tudjanak a gazdaság szereplőinek (ezáltal legyen termelés, értékteremtés, munka és végső soron bevétel az államnak) Erre is kibocsájt számlapénzt a WNB.

Namost ezzel így nincs gond egészen addig, amíg túl sok fedezetlen pénzt nem bocsájt ki a WND. Mert ha ezt megteszi, skkor a helyi pénz elkezd inflálódni (azaz csökken az értéke).

Ez a totál leegyszerűsített dolog.

2012. okt. 20. 08:23
 2/2 A kérdező kommentje:

Próbálkozom egyet én is, kérlek, mutassatok rá, ahol hibás a gondolatmentem.

Létrejön egy új ország, - legyen Wydia akkor. A jegybankja teremt 100 milliárd petákot (legyen ez a pénznem neve).

Van két kereskedelmi bankjuk, ők ebből kérnek 50-50 mrd-ot hitelezésre.

Az egyik kerbank kihelyez 10 mrd-ot beruházóknak, magánszemélyeknek, stb, mondjuk 20%-os kamatra (tegyük fel, ez ott a normális kamat), 10 éves futamidőre.

A hitelezettek az első évben visszafizetnek (de miből is...?) 1,2 mrd-ot, amelyből 1 mrd volt a a hitel, 0,2 mrd a kamat.

Ilyenkor az 1,2 mrd sorsa mi lesz? Mennyi marad a kerbanknál és milyen jogcímen, illetve mennyi kerül vissza a jegybankhoz - milyen jogcímen?

2012. okt. 20. 08:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!