Hogy működik a pénzteremtés?
Jelenleg tanuljuk, de nem igazán értem, látom át.
Valamilyen egyszerű modellen le tudná nekem vezetni valaki? Akár egy fiktív "ország" vagy közösség szintjén.
Előre is nagyon köszönöm!
Nagyon leegyszerűsített modell:
Van Wadiya nevű ország.
Itt van egy Wadiyai Nemzeti Bank (WNB) nevű bank, aki a központi pénzintézet, onnan irányítják a az ország pénzügyeit.
Egyrészt a forgalomban lévő pénzek kopnak / megsemmisülnek, ennek arányában a WNB bocsájt ki új pénzt a forgalomba. Itt teremtődik először pénz.
Másrészről a Wadiya további bankjai jelzik a központi banknak, hogy mennyi pénzre / hitelre volna szükségük az első negyedévben, hogy hitelezni tudjanak a gazdaság szereplőinek (ezáltal legyen termelés, értékteremtés, munka és végső soron bevétel az államnak) Erre is kibocsájt számlapénzt a WNB.
Namost ezzel így nincs gond egészen addig, amíg túl sok fedezetlen pénzt nem bocsájt ki a WND. Mert ha ezt megteszi, skkor a helyi pénz elkezd inflálódni (azaz csökken az értéke).
Ez a totál leegyszerűsített dolog.
Próbálkozom egyet én is, kérlek, mutassatok rá, ahol hibás a gondolatmentem.
Létrejön egy új ország, - legyen Wydia akkor. A jegybankja teremt 100 milliárd petákot (legyen ez a pénznem neve).
Van két kereskedelmi bankjuk, ők ebből kérnek 50-50 mrd-ot hitelezésre.
Az egyik kerbank kihelyez 10 mrd-ot beruházóknak, magánszemélyeknek, stb, mondjuk 20%-os kamatra (tegyük fel, ez ott a normális kamat), 10 éves futamidőre.
A hitelezettek az első évben visszafizetnek (de miből is...?) 1,2 mrd-ot, amelyből 1 mrd volt a a hitel, 0,2 mrd a kamat.
Ilyenkor az 1,2 mrd sorsa mi lesz? Mennyi marad a kerbanknál és milyen jogcímen, illetve mennyi kerül vissza a jegybankhoz - milyen jogcímen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!