Mit tud (tudnak) a bankok, amit én nem?
Nagyon erőlteti a bank a svájci frankalapú hitelem módosítását a nyűjtőszámlás(5 éves) "megoldásra.Mi itt a buktató? Már 2x megsz*vattak,mi nekik ebben a jó,és mi ami nekem nem?
Nemigen vagyok benne a poltikában,sem a pénzügyekben.Mi várható?
Szerintem az lehet a buktató, ha belemegy az ember a gyűjtőszámlába, és az öt év leteltével nem tudja visszafizetni egyben, akkor egy újabb hitelt fog fizetni évekig. Aminek a kamatát jelenleg még nem tudhatjuk, hogy mekkora lesz.
Nagyon remélem, hogy csak ez a buktató az árfolyamgátban.
Az árfolyamgátat elsősorban azoknak érdemes kérni, akiknek még legalább 10 év hátra van a futamidőből, illetve a kombi hiteleseknek mindenképpen megéri, mert nekik a gyűjtőszámlára nem kerül semmi. Célszerű a rögzítésen nyert pénzt beletenni egy 4-5 éves lakáskasszába, ahol a 30% állami támogatásnak köszönhetően az éves betéti kamat magasabb, mint a hitel kamata, ezzel további nyereséget lehet elérni.
Sajnos a gyűjtőszámlát nem lehet 5 év múlva külön kifizetni, a törlesztőrészleteket az árfolyamgát után együtt kell majd fizetni a deviza alapú hitellel.
Buktató? Aki a rögzített árfolyam és a valós árfolyam közötti különbözetet feléli, meglepetés lehet 5 év múlva (ha az árfolyam nem fog csökkenni), hogy a törlesztője még a jelenleginél is magasabbra szökhet a hátralévő időre, de még ezzel együtt is megéri, mert pár évre fel lehet kicsit lélegezni. Mivel a gyűjtőszámlára HUF kerül, a kamata 5 év múlva a forint hitelek kamatához lesz igazítva. Ez manapság 11-12%, de azt nem tudni, mennyi lesz később. Arról is keveset lehet hallani, hogy bár jelenleg a gyűjtőszámla kamata kedvező, csak 6,9% (3 havi Bubor), de a kamatokat 3 havonta tőkésítik, így a tényleges éves kamat ennél lényegesen magasabb.
Valaki akkor valamit nagyon sumákol. Ugyanis nekünk azt mondták a bankban, hogy mielőtt lejár az árfolyamgát, nyilatkozni kell ha egy összegben ki akarjuk fizetni. Tehát mi úgy is vettük fel, hogy egyben vissza fogjuk fizetni. Ha azt mondták volna, hogy nem lehet, akkor bele sem megyünk.
Nem mondhatnám, hogy most hüde jó kedvem lett, és nyugodt maradtam.
Azt már olvastam valahol,hogy szinte mindenki aki belement ebbe az 5 éves gyűjtőszámlás megoldásba,a különbözetet más megtakarítási formába fekteti.
Nekem is még 11év van vissza a svájci hitelből.
Jó lenne könnyítenem erre az 5évre,de így nem sok értelmét látom az egésznek.Milyen családmentő program ez,ahol ha most kihúznak a sárból,5 év múlva meg két kézzel visszanyomnak.
A dolgot is csak azért furcsállom,mert péntek délután 4 órakor képesek felhívni a bankból,azért,hogy döntöttünk-e már ezzel kapcsolatban.(Előtte 2 napja voltunk bent személyesen a bankban ez miatt,amit szintén a bank erőltetett).
Ráadásul most olvasva ezt kérdést,már nagyon nem vagyok nyugodt,mert olyan dilemma előtt állok,hogy verem a fejem a falba.
http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdesek..
Ti mit tennétek?
Az első hozzászóló kommenthez annyit fűznék,hogy az igaz,hogy a banknak is meg kell élni valamiből.
(de az állam sem fejőstehén).
Voltunk bent a bankban,persze csak a most jó dolgokat mondták el ránk nézve.A rosszakat meg nem,és hülyék lennének megmondani.
A bankok meg igenis nagyon jól jártak!
Mikor kitört a válság a svájci frank hitele az akkori 2,5%-ról visszaesett 0,2%-ra!(LUBOR).
Akkor a magyar bankok,miért nem sumákolták el ezt mindenki elől?
Annak ellenére,hogy felment az árfolyam,ilyen mértékben miért kellett a magyar lakosságra továbbra is a belföldi kamatokkal számolni?(BUBOR).
Vagyis minden egyes svájci frank után tisztán 2,3%-ot nyert minden bank!!
Ami ráadásul ellenkezik az unió elveivel is.
De majd ha ráérek,akkor majd megsajnálom őket......
Mi úgyis csak "kisemberek" vagyunk.
Valami ilyesmi-re gyanakszok,újból,hogy valami megint készül.
A PSZÁF honlapján minden lényeges infó fent van:
"A gyűjtőszámlahitel szerződés módosításának szabályai
A rögzített árfolyamon való törlesztés megszüntetése először annak kezdetétől számított 36 hónapot követően, legkésőbb pedig a teljes futamidő lejáratát megelőző utolsó előtti törlesztőrészlet esedékessége előtt kezdeményezhető.
A hitel részleges vagy teljes előtörlesztése is lehetséges, azonban a teljes előtörlesztést a pénzügyi intézmény csak abban az esetben fogadja el, ha az előtörlesztett összeg a gyűjtőszámlára vonatkozó tartozást is fedezi. Részleges előtörlesztés esetén az eredeti devizakölcsön előtörlesztése valósul meg, tehát nem kérhető a gyűjtőszámlahitel előtörlesztése."
Ebből a szövegből egyértelműen kiderül, hogy az árfolyamgát után 2 lehetőség van.:
Vagy egyben visszafizeti valaki a teljes tartozását gyűjtőszámlával együtt (végtörlesztés), vagy ha csak részlegesen tud elő örleszeni, az a deviza alapú hiteléből kerül levonásra, a gyűjtőszámla ekkor megmarad...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!