Veszélyes ha kiadom a neten a bankszámlám IBAN és SWIFT kódját?
Egy online oldalnál kell a regisztrációhoz, de én félek kiadni, mer mi van ha megcsapolják? Meg lehet ezen adatok alapján?
Számlaszám
IBAN és SWIFT kód
Bank neve
Ezen adatok birtokában tudnak róla pénzt levenni?
Kedves Kérdező!
Kb. 10 éve internetezem rendszeresen (napi 8-14 órákat), rendszeresen vásárolok a neten, de eddig még csak 1 oldalon kérték tőlem a számlaszámom, IBAN és SWIFT-kódomat : a PayPal regisztrációmnál!
Mivel ez egy nemzetközi banki átutalós cég, ezen egy cseppet sem csodálkoztam, mindegyik bankkártyámat és bankszámlámat (több is van) beregisztráltam náluk kb. 1 éve, semmi pénz nem tűnt el a számláimról az engedélyem nélkül!
De megnyugtatlak :
- a bankszámlaszámodat bárkinek megadhatod, csak arra tudja az információt felhasználni, hogy pénzt utaljon a számládta! :]
- a SWIFT-kód a bankod nemzetközi jele : OTBVHUHB (OTP Bank); OKHBHUHB (K&K Bank); UBRTHUHB (Raiffeisen Bank)
Ezzel az információval sem lehet megcsapolni a bankszámlád, még arra sem alkalmas, hogy pénzt utaljanak a számládra! :]
- az IBAN számod a bankszámlaszámod nemzetközi formátumban!!! Ha jól megnézed, benne van a bankszámlaszámod, kiegészítve egy Mo-t jelző előjellel...
Ez sem alkalmas arra, hogy megcsapolják a bankszámládat!!! :D
- A bankod neve : ez az információ arra szolgál, hogy biztosan annak a banknak a kódjait adtad-e meg, ahol a bankszámlád van? Amúgy semmire nem használható...
Ha valakinek át akarok utalni pénzt, akkor hasznos tudnom, melyik banknál van a számlája, mert ha ott fizetek be személyesen, akkor azonnal a számlájára kerül a pénz, vagy ha tudom pl. hogy neki is K&H Banknál van a számlája, akkor az én K&H számlámról utalok át neki, mert az 5 perc alatt a számlájára kerül, ha meg az OTP számlámról, akkor csak napok múlva...
Sima kutyaközönséges webáruházban ezeket az adatokat nem kérhetik tőled, mert vásárláskor (ha bankártyával kell fizetned), akkor át kell irányítaniuk a bank weboldalára : OTT KÉRIK MAJD a bankkártyaszámod és CVC2 kódodat, bankkártyád lejárati dátumát és a kártyán szereplő nevet (ennél több adatot nem szoktak kérni).
De ehhez a kereskedőnek semmi köze, ő ezt nem is láthatja (ezt meg onnan tudom, mert webáruházakat kezelek)!
Szóval, ha a PayPal oldalon kell megadnod ezeket az adatokat, nyugodtan megteheted!!! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!