Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért éri meg a bankoknak a...

Miért éri meg a bankoknak a lekötés?

Figyelt kérdés
Kérlek ne nézzetek hülyének, de így laikusként én ezt annyira nem értem, teljesen más szakirányba indultam, így nagyjából közöm sincs a témához. Van egy "kisebb" összegem, amire nincs szükségem egyelőre, ezért le szoktam kötni, futamidő lejártával átkötöm ismét egy akciósra. Azt értem, hogy nekem ez tök jó, mert jó pár ezer forint áll házhoz gyakorlatilag "ingyen" néhány havonta, de azt nem értem, hogy a bankoknak mi ebben a haszon!?

2012. aug. 22. 22:45
 1/7 anonim ***** válasza:
Kétszer ennyiért kihelyezi hitelként.
2012. aug. 22. 23:19
 2/7 anonim ***** válasza:

A bankoknál lévő pénzed nekik forrás, egyfajta biztonsági tartalékráta nekik, cserébe a többszörösét helyezhetik ki hitelbe.

Pl van egy millió Ft-ot a bankban akkor ők kihelyezhetnek (kölcsönadhatnak) pl 20 milliót.

2012. aug. 22. 23:23
 3/7 A kérdező kommentje:
Na így már kezd világossá válni. Egy másik kérdés ami még megfogalmazódott bennem. Azzal hogy lekötöm, nem veszíthetek semmit igaz? Mert nekem baromira kényelmes, hogy x havonta mondjuk kapok egy 10-est és tök mindegy mit csinálnak a pénzemmel, amíg nincs rá szükségem. A lényeg hogy ezzel vállalok bármilyen kockázatot?
2012. aug. 22. 23:27
 4/7 anonim ***** válasza:
A bankban elhelyezett pénz majdnem teljes biztonságban van, a bankcsőd ritka, mint a fehér holló, ráadásul az összeg visszafizetését csőd esetén az állam is garantálja. Cserébe viszont kevesebb kamatot kapsz a pénzedre, mintha egyéb helyeken (biztosítók, tőzsde) fekteted be. Ez kis összegnél elhanyagolható különbség, de ha sok befektetni való pénzed van, akkor már érdemes elgondolkozni rajta.
2012. aug. 22. 23:49
 5/7 A kérdező kommentje:
Ez nézőpont kérdése. Számomra nagy pénz, nem szeretném elbukni, jelenleg ez minden alapom a jövőmhöz (nagyjából fél millió forint). Banki viszonylatban viszont tudom, hogy ez aprópénznek számít. :)
2012. aug. 22. 23:55
 6/7 anonim ***** válasza:

Amit mondtak, a hitelmennyiség és a tartalékráta, az kicsit más. Az nem a lekötéstől, hanem a betétektől függ. Márpedig a látraszóló is betét.

A lényege a lekötésnek az, hogy a bank azt a pénzt nagyobb biztonsággal tudja hosszabban befektetni, forgatni. Persze léteznek idő előtti feltörések, és ezt nem is úgy kell elképzelni, hogy most ha van lekötve 20.000 Ft (direkt kis számot írok), akkor a bank 20.000 Ft-tal tervez hosszútávon. Évek gyakorlatából kialakult már a fogyasztási szokások vizsgálata során, hogy mekkora az az összeg, amely bizonyosan ott is marad lekötésben. Erre a bank is vállalhat hosszabb ciklusú befektetéseket.

Míg ha a banknak lenne 100.000 Ft-ja látraszóló betétként, akkor ezt sokkal nagyobb kockázattal tudja ő forgatni, hiszen a látraszóló betétes csak "ideiglenesen" adta oda a pénzét, azt bármikor kiveheti. Míg a lekötött betétes, az egy fix időt hajlandó áldozni a magasabb kamatért cserébe.

Tehát pl. a bank 100.000 Ft látraszóló betétre mer vállalni 20.000 Ft hosszabb távú befektetést, addig 100.000 Ft lekötött betétre mer vállalni mondjuk 70.000 Ft hosszabb távú befektetést.

2012. aug. 23. 00:04
 7/7 Smartguy86 ***** válasza:
Még annyi: amit te megkapsz a lekötés végén, az a bank hasznából egy rész. Abból osztanak le neked, amit ők kerestek a te pénzeddel.
2012. aug. 23. 07:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!