Az értékbecslőnek kötelessége jelezni, ha kint volt a háznál és felbecsülte?
Szia!
Az APEH (illetve NAV) a saját adatai szerint dolgzik, vagyis megnézi az adott környéken lévő, a tiétekhez hasonló ingatlanok átlagos árait, annak alapján veti ki az illetéket.
A bank értékbecslője más tészta, az a banknak kell, nem az illetékfizetéssel kapcsolatos, a NAV nem is fogja elfogadni az értékbecslését.
szia, az APEH (NAV) gyorsabban dolgozik, mint a bank.
hogy sikerült beleírni a 6 hét fizetési határidőt? most szólok, hogy ki fogtok csúszni belőle...
Tényleg nem értem az embereket, hogy miért nem keresnek fel egy hiteltanácsadót. Pénzbe sem kerül sok és el lehet kerülni az ilyen dolgokat!
szóval: KH Banknál az igényléstől számítva 4-6 hét a hitel átfutása. Inkább 6 hét. Fizetési határidőnek adásvételi szerződésben viszont mindig többet írunk, felkészülve az előre nem látható dolgokra. A saját ügyfeleimnek előszűröm a hitelüket és az eredménytől függően 60-90 nap fizetési határidőt iratok a szerződésükbe. Az egy dolog, hogy általában kész vagyok 30 nap alatt, de a fizetési határidő legyen hosszabb. A foglaló nem 2 ft szokott lenni, így nem kellene elbukni...
KH-nál a bank fizeti az értékbecslést. A folyamat úgy néz ki, hogy beadod az igénylést, jó esetben a fióki ügyintéző 2 napon belül felrögzíti az anyagot, lekéri a tulajdoni lapot, majd felküldi bírálatra. Jelenleg 2 anyagom van felküldés alatt. Mindkettőnél az ügyintéző felküldése után 5-6 nap volt, mire megtörtént a bírálat becslés előtti része.
Ezt követően a központ rendeli meg az értékbecslést. Ekkor mindig szólok az ügyfeleimnek, hogy 3 napja van a becslőnek jelentkezni. majd 3 napja van kb. elkészíteni a becslést. ha a becslés a várt eredményt hozta, akkor megint ülnek az anyagon kb. 1 hétig (rossz esetben akár 2 hétig is), majd az ügyfél mehet szerződni. Innentől a banki ügyintézőn is múlik a dolog, mert ő ad időpontot a szerződésre. Múlik azon, hogy egy vagy 2 oldalú közjegyzői okiratot kér, mert az egyik megint hosszabbítja majd a folyamatot az ügyvédi ellenőrzés miatt.
Ha ügyes vagy, akkor szerződéskötésre már viszed a folyósítási feltételeket és akkor 2 nap múlva folyósítva van a hiteled. Ennyi.
akkor ezek szerint nem a legjobb a tanácsadótok...
mindegy , a menet ez.
ha valaki táppénzen van, akkor a hiteltanácsadónak ezzel kapcsolatban előre kellett volna infót adni... (én szoktam. Hogy mit, az mellékes most már...)
fizetési határidőt pedig lehet hosszabbítani, de csak ha az eladó hozzájárul... ha nem járul hozzá, akkor a foglalót el lehet bukni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!