Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mi kell egy kezdő kis és nagy...

Sonyanti kérdése:

Mi kell egy kezdő kis és nagy vállalkozásnak ahhoz hogy vagy hitelt vagy támogatást kapjon?

Figyelt kérdés
Csak komoly válaszokat szeretnék kérni!

2012. máj. 7. 12:55
 1/6 Smartguy86 ***** válasza:

Megtámadhatatlan, atombiztos üzleti terv! Semmi más.

Ha elég innovatív a dolog, amiben tevékenykedne, akkor pedig lehet menni egyenesen a kockázati tőkéért. Persze ez komoly szakértelmet kíván (na nem mintha a többi finanszírozás nem kívánna...)

Amúgy támogatást induló vállalkozás ritkán kap azért, hogy csak abból finanszírozza magát. Jó részt önerőből kell finanszírozni és a támogatás az későbbi dolog - tehát később, mikor már megy a szekér, akkor segít a támogatás utólag!

Bankokat meg lehet keresni, de mint mondtam, jó üzleti terv kell! A banknak azt kell prezentálni, hogy marhára nem szorulsz rá a pénzükre és akkor adni fognak. Ők csak jól akarnak járni, más nem fontos.

Ezek mind külső források egyébként - első az legyen, hogy belső forrásból mit tudsz összehozni. Üzlettársak (tagi kölcsön), apport, családi kölcsönzés - ezekből KKV-k esetében sok összejöhet, nem is feltétlen kell külső finanszírozó. Persze ez attól is függ, hogy mekkora a tőkeigénye a leendő vállalkozásnak.

2012. máj. 7. 13:20
 2/6 A kérdező kommentje:

nagyon szépen köszönöm ha nem haragszik kérdeznék akkor még valamit!?

Amennyiben a vállalkozást eltudom indítani sajátpénzből!

De viszont szeretnék embereket is alkalmazni nem nagy számban az elején 5-10főt.

Ez változatt valamit a hitel,ill a pályázati kérelmben vagy annak elbirálásában?

2012. máj. 8. 10:14
 3/6 Smartguy86 ***** válasza:
Erre konkrétan nem tudok válaszolni, de ha jól tudom, akkor vannak bizonyos kedvezmények munkahelyteremtő vállalkozások számára (már ami a támogatásokat illeti). Hitelek esetében nem tudom, hogy mennyiben számít ez. Szerintem a bankok számára a leginkább a hitelbírálat alapját képező tervezett és/vagy valós mutatószámok számítanak (az üzleti terv pénzügyi részében található adatok alapján). Viszont valamilyen mértékig el tudom képzelni, hogy egyes bankoknál ez a kockázati felárat növeli, mert az alkalmazottakat (és az utánuk fizetendő járulékokat) fizetni kell akkor is, ha nem termel nyereséget a vállalkozás.
2012. máj. 8. 11:10
 4/6 Smartguy86 ***** válasza:

Mondjuk az is tény, hogy egy bank se fog hitelezni olyan vállalkozásnak, akitől nem látják 100%-osnak (vagy 150%? :P) a megtérülést - főleg a 2008-as bizalmi válság óta...

Ilyen esetekre vannak a kockázati tőkések, vagy az üzleti angyalok, akik egy jó üzleti terv esetén - cserébe némi/jelentős befolyásért a cégmenedzsmentjében - tőkét szolgáltatnak a tőkeszegény innovatív vállalkozásoknak. Hangsúly az innovatívon van ezek esetében!

2012. máj. 8. 11:13
 5/6 A kérdező kommentje:

Igen csak ebben az esetben az ő véleményük is számítana. :/ ez is egy kockázati rész.

Ilyen "üzleti angyalokat"hol lehet szerezni?

2012. máj. 9. 09:12
 6/6 Smartguy86 ***** válasza:

Magyarországon nem divat még az ilyesmi, csak külföldön. Ezek nagyobb cégek, amelyek olyan kisvállalkozásokat finanszíroznak, amik ígéretesek a növekedési potenciált tekintve. Nem tudom, milyen típusú vállalkozásban gondolkozol, szóval nem tudom, hogy egyáltalán érdekelnél-e ilyen cégeket.

Magyarországon egyelőre a kockázati tőke a divat kizárólag ezen a téren. Szerintem az első legyen a belső finanszírozás, aztán ha nem megy, akkor keress bankokat. A kockázti tőkét meg hagyd, ha nem valami innovatívban gondolkozol (pl nanotechnológia, IT, telekom, zöld energia).

2012. máj. 9. 10:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!