Lehet úgy hitelt felvenni, hogy kinéztem egy házat és arra veszem fel?
persze, hogy ad.
jelzálog kerülaházra
30-50% önerő kell
és természetesen olyan fizetés amiből feltételezhető, hogy tudsz fizetni.
+500 e Ft kezdetben a költségek:
folyósítási jutalék
közjegyző
ilyen-olyan levnások
Szia,
Lakáshitelnél 20% a kötelező önerő. Ezt jogszabály írja elő. A legtöbb bank viszont minimálisan 25% önerőt kér. Viszont kérhetnek ennél többet is például a család jövedelmi helyzetére való tekintettel.
Önerő pótingatlannal kiváltható.
Hitelnek vannak kezdeti díjai, de jelenleg is több bankban van olyan akció, ahol ezt részben vagy egészben a bank állja vagy sikeres folyósítást követően a bank visszafizeti.
csak egy példa. van olyan bank, ahol 10millió forintos hitelnél a bank visszafizeti a becslés, közjegyzői okirat díját (kb. 85ezer ft) a tulajdoni lapokat fizeti az ügyfél helyett, szerződéskötési vagy folyósítási díjat nem számol fel és a jelzálogbejegyzési díj az egyetlen költség, ami 12600 ft, de ennek meghitelezésére is van lehetőség.
A ház vásárlásához kapcsolódó illetéket és az adásvételi szerződés ügyvédi díját nem sorolnám a hitel kezdeti díjai közé.
Előttem írták az 500ezer forintos kezdeti díjat. Ezt a fentiekben leírtak miatt enyhén erősnek találom.
üdvözlettel,
Évi
Nem csak a bankkal kell egyezkedni, hanem az ingatlan tulajával is.
A hiteligényléshez be kell adni az adás-vételi szerződést , amit előre meg kell kötni.
Most, hogy az ingatlan piac pang, talán van olyan eladó, aki belemegy egy ilyen "játékba". Azzal ugyanis, hogy megköti az adás-vételi szerződést, nincs biztosítéka arra, hogy a hitelbírálat kedvező lesz, és a vevő megkapja a hitelt. Ha nem kap a vevő hitelt, fel kell bontani a szerződést, s amíg ez a procedúra hónapokig tartott a semmiért, elesett a lehetőségtől, hogy egy fizetőképes vevő megvegye a házát (de ezt vállalja, mikor szerződést köt).
Bonyolítja a helyzetet az önerő, mert azt a tulajnak kell oda adni nem a banknak. A riziko abban van, hogy nem biztos a hitel, ha "foglaló" akkor vissza jár, de ha "előleg" szóval írják a szerződésbe akkor nem jár vissza. Hogy ennek mi értelme van nem tudom, mert a foglaló=előleg, valami eszelős találhatta ki s e miatt én évekig pereskedtem.
Az előző hozzászólást én írtam, s helyesbítek.
Az "előleg" az ami vissza jár a bíróság szerint, s a "foglaló" az ami nem jár vissza a vevőnek ha meghiúsul az adás-vételi szerződés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!