Bankkártyás vásárlásnál a PIN kód vagy az aláírás a biztonságosabb?
Miért?
Azért kérdezem,mert én hallottam olyasmit is,hogy az aláírás többet számít,ha igazolni kell a tranzakciót.A pin kódot bárki beütheti,az aláírást nehezebben hamisítják.
Közben találtam a neten:
" Ez azért veszélyes, mert a PIN kóddal végrehajtott tranzakciókat a bankok nem kártalanítják az üzletszabályzataik szerint. Ezzel ellentétben a PIN kód nélküli tranzakcióknál az aláírás számít hitelesítő elemnek, aminél egy írásszakértői vizsgálatnál még van remény a kártyabirtokos vétlenségének bizonyítására. "
Remény az van.
Gyakorlatban meg nem kártalanítanak, ha más ír alá.
Ismerősömtől pont így nyúlták le a pénzét: ellopták a bankkártyáját, vásároltak vele, aláírtak, kapta az SMSt, hívta a bankot. Csak annyit tudott elérni, hogy letiltották a kártyáját. Amit addig vásároltak vele, az az ő kára lett.
1. vagyok!
Az igaz, amit leírtál.
Viszont: a PIN kódodat te tudod egyedül. Senki más. Ha valaki ellopja vagy elveszted a kártyád, és megpróbálnak vele vásárolni/netán pénzt levenni, az illető 3-szor próbálkozhat, ezután a kártya letiltásra kerül.
Ha aláírásos, akkor viszont a kártyád hátoldalán lévő aláírást párszor gyakorolják és simán le tudják koppintani. Ehhez nem kell túl nagy ügyesség.
A boltokban, hipermarketekben az esetek 99%-ában a pénztáros nem ellenőrzi le az aláírások egyezőségét ( minthogy erre nincs is ideje, másrészt pedig én is pl. 4 féle képpen írok alá, de mind a 4 én vagyok) OKé, tudom és a pénztárosok is tudják hogy ilyen tekintetben nagy a felelősségük, de mutass nekem egy olyant aki megnézi az aláírásokat és ott fogja bogarászni hogy most akkor a hurkot hol kapcsoltad a következő betűhöz stb.
Én minden üzletben úgy fizetek a kártyámmal, hogy közben eltakarom a pötyögőt, senkinek semmi köze hozzá.
Mindenféle bankos/pénzügyi oktatáson amelyeken eddig megfordultam, mindenhol felhívják a figyelmet az aláírásos kártya veszélyességére. És nem ok nélkül!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!