Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Behajtható e a tartozás az...

Behajtható e a tartozás az örökösökön?

Figyelt kérdés

Anyukám nagybátyja 2 éve halt meg. Anyu örökölte utána házat amit később rám és az öcsémre íratott, anyué maradt a haszonélvezet.

Így három évvel a nagybácsi halála után derült ki, hogy vagy 16 évvel ezelőtt nem fizetett egy évig villanyszámlát.

Erről most kaptunk papírt (még a nagybácsi nevére)a végrehajtótól. A halotti anyakönyvi kivonatot megmutattam neki, de nem adott választ arra, hogy ilyen esetben mi van. Azt mondta, hogy majd hív ha egyeztetett a szolgáltatóval. A kérdésem az lenne, hogy mit tudtok az adós halála után ráterhelhetik az örökösökre és a házra a tartozást vagy nem? Volt már valaki hasonló helyzetben?

2012. ápr. 4. 15:05
 1/2 anonim ***** válasza:

Csak az örökség erejéig terhelhető tartozással. Vagyis azon felül nem kaphat semmit!

Ugyanakkor a tartozásnak is van elévülése! Ez 5 év! Vagyis ha 5 éve nem jelentkezett akkor elévült a tartozás! Helyesebben ha bármikor a 16 év alatt volt 5 év amíg semmilyen értesítést nem kaptatok erről és bírósági, végrehajtási folyamat sem folyt akkor elévült!

2012. ápr. 4. 15:48
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Igazából nem értem az egészet. Több mint 10 év után kaptak észbe vagy mi? Az tuti, hogy értesítés sem jött. Vagy a posta elkeverte. Ezek általában ajánlottként jönnek (vagy egy postás ismerősöm tőle tudom), de így se semmi. Szóval nem értem mit akarnak.
2012. ápr. 4. 15:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!