Diákhitel? Miért?
Sokakkal kell összevesznem, hogy miért veszem fel a DH-t. A szüleim csak minimálisan tudnak támogatni, munka nincs vagy nem kapok, mert nem szeretnék nem bejárni az iskolába. Azon ritka kivételek közé tartozom, akik hajtanak, hogy a DH-t ÖD-vel válthassák ki.
Úgy látszik, hogy így a második év végére sikerült annyi tartalékot felhalmoznom, hogy egy évre szüneteltethessem a DH-t, utána meg Köztársasági ÖD-re pályázok majd.
Mégis most közel 800 000 forintos tartozást halmoztam fel, ami jóval több mint egy milliót is jelenthet pár év múlva. Nem bánom mégsem. Számtalan dologról le kell majd mondanom, hogy a lehetőségeim szerint majd a legmagasabb összeget fizessem, de ha nem vettem volna fel, nem tudtam volna finanszírozni a tanulmányaimat, az életemet.
Mit gondoltok erről? Ti miért vettétek fel a hitelt és hogyan fogjátok visszafizetni?
Két év után nem sikerült kiváltani ösztöndíjjal?
Egyébként én speciel megjártam vele. Első évben felvettem, infó szakra jártam, gondoltam nem lesz gond a visszafizetés. De aztán kiderült, hogy ez a szak nagyon nem az, amit én képzeltem. Ergo otthagytam és váltottam. 300 ezret vettem fel, de eléggé nyomaszt. A mostani szakommal ugyanis közalkalmazott leszek, jobb esetben köztisztviselő, igen kicsi az esély arra, hogy az üzleti szférában dolgozhassak jó keresetért. Innen nézve rossz döntés volt. De amióta rájöttem erre, azóta gyűjtök, ezen az egyetemen kapok ösztöndíjat, abból minden hónapban félreteszek pár ezret. Kb. 200 ezret vissza tudok majd kapásból fizetni. De igazság szerint jobb lett volna, ha egyáltalán nem veszem fel és ezt a plusz pénzt valami hasznos dologra tudom fordítani.
A havi 4-5 ezer alapvetően nem sok, csakhogy nem annyit fognak vonni. Ez csak a minimális összeg, utána az előző évi jövedelmed kb. 10%-át kell fizetned (egész pontosan a bruttó jövedelmet 6%-át, na de a nettóhoz képest az ennyivel több). Tehát ha kerestél 160 ezret, ami nem sok, szóval simán keresel annyit, de a következő évben munkanélküli vagy, akkor a 30 ezer munkanélküli segélyből vonnak majd 16 ezret. Na ez lesz a húzós.
Vagy ha nő vagy, gyereket szülsz és gyesre mész. Ugyanez a téma.
Kedves tegnap 09:06!
Nem sok ÖD-t kaptam/kapok a szakomon... :$ Félretettem, meg nyáron azért volt kisebb-nagyobb munkám, de abból sem sok. Mostanra sikerült összegyűjtögetni, annyit, hogy egy évet már biztos tudjak fizetni DH nélkül is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!