Devizahitelt szeretnék átváltani forinthitelre egy takarékszövetkezetnél, ahol az az egyik feltétel, hogy a lakásbiztosításomnak ők legyenek a kedvezményezettjei. Kérhetik ezt jogszerűen?
A szerződésben annyi szerepel a dologról, hogy bármilyen kááresemény esetáén a biztosítóm nekik utal (persze a biztosítást én fizetem), amit ők egy külön alszámlán vezetnek, és felhasználhatják arra az esetre, ha esetleg nem fizetnéém a tartozásomat.
Arról azonban sehol nincs egy szó sem, hogy ha rendesen fizetem a hitelt, és visszafizetésre kerül, akkor ezzel a pénzzel mi fog történni?
Ahogy hallom, sajnos szinte mindegyik takarékszövetkezet ráállt erre, egyiket már perlik is egy eset miatt.
13:42 ne adj rossz tanácsot. A forinthitelek kamata rövid távon magas lehet, de több év távlatában csökkenni fog.
A forint árfolyama viszont sose fog visszatérni a korábbi szintekre.
14:56 onnan gondolom, hogy csak a devizahitelezés miatt volt erős a forint 2002-2008-ig, mert a devizért vettek forintot a bankok és azt hitelezték (az vitatható, hogy a hitelössze hány %-ában volt ilyen átváltás), és ez erősítette a forintot. Majd annak a leállásával kezdett gyengülni, és a devizahitelezés nem fog visszatérni olyan szintre, mint korábban.
Egy módon erősödhetne a forint: ha jelentősen megerősödne a gazdaságunk, például saját termékeket tudnánk nagy mennyiségben exportálni, valamint fellendülne a turizmus. Ezek tudnának fundamentálisan forintkeresletet generálni, de ez sem fog pár éven belül megvalósulni. Az árfolyam persze ingadozhat jelentősen, de csak rövid távú spekulatív alapon.
Ez egy teljesen rutineljárás. Az a meglepő, hogy az eddigi hitelhez nem volt engedményezve a bankra a lakásbiztosítás.
A konkrét feltételek, amiket leírsz viszont tényleg abszurdak (bár perről nem hallottam még). Ha olyan kár éri az ingatlant, ami jelentősen befolyásolja az értékét, akkor nyilván a helyreállítás a cél, vagy a hitelszerződés újratárgyalása, nem az, hogy egy számlán pihenjen a pénz, te meg ott vagy pénz és lakás nélkül, miközben ugyanúgy fizetned kell a hitelt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!