Hogy néz ki a foglalói szerződés? Mikor érvényes?
Nem vagyok jogász,de amikor a házat vettem ,az eladóval készítettünk egy papírt.Benne volt a foglaló összege,milyen célból adtam,mennyiért vesdzem meg a házat,milyen határidőig kell kifizetnem a teljes vételárat.Az eladó elismerte az átvételt.Dátumoztuk, aláírtuk mindketten és két tanu.Két példányban készült,egy nálam maradt,egy az eladónál.
A foglalóról tudni kell,hogyha nem fizetsz a megadott határidőig,vagy elállsz a vételi szándékodtól,a foglalót az eladó nem adja vissza.
Ha viszont Ő gondolja meg,akkor a foglaló dupláját kell visszafizetnie.Az előleget visszakell adni,ez a kettő közötti különbség.
Olyan, hogy "foglalói szerződés" nem létezik. Sem "névileg", sem pedig "tartalmilag".
Mivel az adásvétel biztosítékául adandó mellékkötelezettségről van szó, így a foglaló az ADÁSVÉTELI SZERZŐDÉS (vagy ELŐSZERZŐDÉS) megkötésekor adható biztosíték. Foglalót CSAK ÉRVÉNYES (elő)SZERZŐDÉS megkötésével EGY IDŐBEN lehet adni. Tehát a vételi szándék kifejezésére vonatkozóan szerződni kell.
Amit az előttem szóló írt a tartalmáról, hogy mit szoktak beleírni, az kb. teljesen jó.
Ki adott kinek, milyen célból, mekkora összeget és az összeg átadását minek a biztosítékául adta.
Ha a kereskedő tudta, hogy a hitel jóváhagyásától függ a vásárlás, akkor rosszhiszeműen jár el ha fogalásra hivatkozik.
De ha foglalót adtál egy autóra, hogy majd hozod a többi pénzt, aztán nem vitted, akkor a foglaló nem jár vissza, kivéve, ha aránytalanul sok, a teljes összegre vetítve
Kedves Kérdező,
a foglalót akkor tarthatja meg az eladó - és csak akkor -, ha neked felróható okból nem kerül sor az ügyletre.
Ha olyan okból nem jön létre az ügylet, amiért egyik fél sem felelős (vagy mindkét fél felelős), akkor a foglaló visszajár.
Ezt mondja a Ptk. 244.§-a.
Helytelenül és tévesen van a köztudatban, hogy a foglalót soha nem kell visszaadni, hogy azt az eladó mindig megtarthatja. Nem, ha nem vagy felelős az ügylet meghiúsulásáért, akkor bizony, sikeresen visszakövetelheted a foglalót.
Hivatkozz a fent említett rendelkezésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!