Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Kik ezek a hitelminősítő...

Kik ezek a hitelminősítő intézetek pl a Moody's, Standard&Poor, stb?

Figyelt kérdés
Honnan jöttek? Hol voltak 10-20 évvel ezelőtt? Miért pont ők mondják meg a tutit? Miért esik térdre minden tőzsde ha bejelentenek valamit? Kiknek dolgoznak, honnan kapnak pénzt? Kinek az érdekeit képviselik?
2011. nov. 30. 20:43
 1/6 anonim ***** válasza:

Na akkor szépen sorjában:

"Kik ezek?": Hitelminősítőintézetek ahogy te is írtad. Olyasmi mint mondjuk egy statisztikai hivatal, de ezeket nagyobb befektetők üzemeltetik hogy pontos képet kapjanak arról hogy hova érdemes befektetni, mik a kilátások, stb. Természetesen néhány adatot nyilvánosságra is hoznak, ami könnyen befolyásolhatja a tőkéseket a pénz helyes befektetésében.

"Honnan jöttek?" A hitelminősító intézetek általában nem szoktak jönni-menni, de egyébként többségük amerikai székhelyű, ha erre irányult a kérdés.

"Hol voltak 10-20 évvel ezelőtt?": Ugyanúgy az USA-ban volt a székhelyük tudomásom szerint, ezek olyan 100-150 éves múltra visszatekintő vállalkozások.

"Miért pont ők mondják meg a tutit?": Ha jól értem a kérdéses az az hogy miért egy neves közgazdászokból álló csoport állapítja meg a világon a pénzügyi lehetőségeket és miért nem mondjuk a csepeli vasművek volt dolgozóinak szövettsége? Talán azért mert ez a szakmájuk és igencsak értenek hozzá.

"Miért esik térdre minden tőzsde ha bejelentenek valamit?": Mert többnyire megbízható, hiteles adatokkal szolgálnak a befektetők számára.

"Miért esik térdre minden tőzsde ha bejelentenek valamit?": Természetesen csinálnak privát-felméréseket is, de általában befektető-csoportok üzemeltetik őket, New York-ban a nagy felhőkarcolók környékét kell elképzelni mint székhelyüket, elég jelentős pénzt ér az ő véleményük. Ha pl. én amcsi üzletember lennék és meg akarnám tudni hogy hova építsek K-Közép-Európában 1000 embert foglalkoztató gyárat biztos kikérném az ő véleményüket (is).

"Kinek az érdekeit képviselik?": A Központi Statisztikai Hivatal például kinek az érdekeit képviseli?

2011. nov. 30. 22:52
 2/6 A kérdező kommentje:

hát azért szerintem nem ilyen egyszerű ez.... pl a Statisztikai Hivatal állami intézmény, csak puszta tényeket közöl, nem spekulál....

ezek meg, mint ahogy írtad is befektető csoportok, pénzemberek irányítják, pénzelik őket, úgyhogy szerintem könnyen elképzelhető hogy olyan bejelentéseket tesznek amik ezeknek a csoportoknak az érdekeit képviselik közvetlenül, vagy közvetve, azért minősítenek le vagy fel országokat mert a döntéseik hatással lesznek a megbízóik üzleti tevékenységére

nekem csak az furcsa hogy 10 vagy 20 évvel ezelőtt még csak nem is hallottam róluk, most meg hirtelen előkerültek és megmondják hogy válság van, és te meg te bóvli vagy....

2011. dec. 1. 10:25
 3/6 anonim ***** válasza:

Mindenki azt gondolom amit akar, sőt szólásszabadságban ki is mondhatja, ám sajnos ekkor él az a megállapítás hogy egy bolond százat csinál. Egyvalaki kitalálja hogy a hitelminősítő intézetek miatt van sz*rban az ország. Nem igaz, az ország azért van sz*rban mert a magánemberek jó része óriási mennyiségű hitellel rendelkezik, állambácsi meg nem tudja kezelni a gazdaságot. A hitelminősítő intézet ezt csak leközli és ez alapján ad besorolást. Szép gondolat az hogy itt mindenki szegény kis Magyarország ellen fog össze, de max. arra jó hogy egy kis szimpátiát és hazafiasságot szüljön az emberek szívében, a forint értékét és a gazdaságot nem ez fogja javítani.

"befektető csoportok, pénzemberek irányítják, pénzelik őket" : Lehet benne igazság, de ez azért elég eltorzított fogalom így, engem a munkahelyemen nem 'pénzelnek', hanem fizetést kapok a munkámért.

"könnyen elképzelhető hogy olyan bejelentéseket tesznek amik ezeknek a csoportoknak az érdekeit képviselik közvetlenül, vagy közvetve, azért minősítenek le vagy fel országokat mert a döntéseik hatással lesznek a megbízóik üzleti tevékenységére" : Elképzelhető, de van 10+ számú ilyen hitelminősítő, statisztikai és egyéb pénzügyi intézet a világon és nem hiszem hogy bármelyik ellenkezett volna mondjuk az ellen hogy leminősítik az országot, mert ami azt illeti, a legtöbb közgazdász eggyetért abban hogy ez így valós képet mutat a régióról. De kérdezz meg nyugodtan neves magyar közgazdászokat (ne politikusokat) is, szerintem nekik is ez lesz a véleményük.

" 10 vagy 20 évvel ezelőtt még csak nem is hallottam róluk" : 10/20 évvel ezelőtt nem is volt sehol ilyen pénzügyi helyzet, akkor minden fejlődött és majdnem mindehol érdemes volt befektetni, senkit nem érdekelt a bukás veszélye és válság se nagyon volt.

2011. dec. 1. 22:38
 4/6 A kérdező kommentje:

egy érdekes cikk a kérdésben, feltárva néhány összefüggést:

[link]

különösen az utolsó válaszoló figyelmébe, nem biztos hogy a hivatalos maszlag a teljes igazság.....

2011. dec. 14. 15:30
 5/6 anonim ***** válasza:
0%
Szokták azt mondnai, hogy "Messziről jött ember azt mond, amit akar!" Szóval onnan Amerikából ne nagyon mondják már meg, hogy mi van itt! Szemét banda mindegyik! Moody's - Standard and Poor's - Fitch : Ki kéne nyírni mindet! De legalább 1-et megfélemlítés céljából! Igen, én is hallottam a híradóban, hogy már másoknak is feltűnt hogy úgymond "ezek keverik a sz*rt egyfolytában!" és be kellene tíltani a működésüket. Ha nem lennének, szerintem sokkal gördülékenyebb lenne a gazdaság élete.
2012. jan. 8. 13:44
 6/6 anonim ***** válasza:
Érdekes módon a közgazdászok ismerik őket, valamiért nem tűnik jó ötletnek hogy olyanok mondanak ítéletet a hitelminősítő intézetek felett akik a gazdaság működéséről kb. semmit nem tudnak (vagy mondjuk még a deviza-hitel működését sem értik). Hogyha nyílvánvaló lenne hogy a magyar gazdasági életben az elmúlt évek során minden rendben ment és kedvező irányba haladtak a dolgok akkor azt mondanám hogy még igazuk is lehet azoknak akik szellemeket látnak ezen intézetekkel kapcsolatban. Csakhogy bizony egyértelműen látszik hogy rossz irányba fordultak a dolgok (egy ilyen intézet elég könnyen észleli hogy a magyar politikusoknak gőzük sincs a gazdaságról vagy más szakterületekről, csak a hatalomvágy vezérli őket oldaltól függetlenül) és ezért minősítettek le minket. Ez ennyire egyszerű.
2012. jan. 8. 18:55

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!