Mi az inkasszó?
Az inkasszó olyan átutalás, amit nem a számla tulajdonosa, hanem a kedvezményezett kezdeményez.
Olyan átutalás, melyet nem a számlatulajdonos, hanem a követelő fél kezdeményez saját bankjánál és ennek hatására a számlatulajdonos számlája megterhelődik a kötelezettség összegével.
De kicsit valaki részletezné ezt nekem? Mert nem egészen tudtam megérteni, hogy ez mit takar. Lhete nagyon hülye vagyok. :)
Hát több okból is lehet inkasszó.
Az egyiknek pl. a lényege, hogy ha tartozik neked valaki, és nem fizeti meg felszólításra sem, akkor - megfelelő eljárást követően - végrehajtóhoz kerül a követelés, aki "inkasszóval" beszedheti a pénzt az adós bankszámlájáról.
Magyarul a végrehajtó közli a bankkal, hogy ez egy elismert követelés, ezért az adós számlájáról X összeget utaljanak át a hitelezőnek. (de ez kicsit más, mert itt nem közvetlenül a jogosult kezdeményezi, hanem a végrehajtó a jogosult javára)
De inkasszó pl., ha úgy fizeted a villanyszámládat, hogy az ELMŰ leveszi a pénzt a számládról minden hónapban. Ehhez természetesen előzetesen a hozzájárulásod szükséges, mert ez nem kényszerből történik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!