Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mi történik akkor ha a bank...

Mi történik akkor ha a bank viszi a lakást?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

2007-ben lakást vásároltunk a nejemmel, annak idején 34.600 Ft körül volt a törlesztő részlet. Mára ez 4 év alatt felment úgy, hogy 2 hónapja "még csak" 52.000-et fizettünk, de ma már 70.000 a törlesztő. Lassan ott tartunk, hogy nem tudjuk fizetni a még akkoriban nagy-biztos hitelnek kikiáltott CHF-et.

Tehát, ha már ott tartunk, hogy "úszik" a lakás, akkor maximum hány százalékát vonhatják a havi fizetésemnek?

Illetve mi van akkor, ha munkanélkülivé is válok vagy feketén tudok csak elhelyezkedni? Akkor is csak a hivatalos fizum (például minimálbérem) 33%-át vonhatják? (Én 33%-ról hallottam fél füllel)

Végeredményben hogy alakul a véglegesen visszafizetendő összeg?

Info: más hitelem nincs - és nem is lesz soha többet.

Kérem a válaszadókat, ne próbálják meg leírni végig a jogi procedúrát, azt már sikerült megtudnom, már csak a fentebb leírt kérdésemre nem kaptam választ.

Köszönöm a segítségeket!

2011. aug. 9. 16:09
 1/7 anonim ***** válasza:

Amikor felmondja a bank a hitelszerződést, az azzal jár, hogy onnantól egy összegben, azonnal tartozol a teljes fennmaradó összeggel. Aztán a végrehajtó próbálja ezt a rendelkezésére álló eszközökkel behajtani. Az általad említett fizetésletiltás az egyik eszköz. 33%-át tilthatják a fizetésnek, ha csak egy tartozásod van, max. 50%-át akkor, ha több hitelezőnek is tartozol. És igen, nyilván csak a hivatalos fizudból vonhatnak, a feketemunka az ugye papíron nem létezik (viszont megbüntethetnek érte téged is, ha kiderül).

Amikor nincs bejelentett munkád, és máshogy se tudják behajtani, akkor nem történik semmi. Várnak, addig is kamatozik havonta a tartozásod, egyszer majd lesz valamid, ők ráérnek. Elévülni sose fog, azt nem hagyják.

Viszont ez a fizetésletiltás csak az egyik eszköz, amit a végrehajtó alkalmazhat. Ezen felül ha valami van a neveden (vagy bármikor örökölsz), azt elárverezhetik, ahol van a bejelentett lakcímed, onnan lefoglalhatják az összes ingóságot, akkor is, ha nem a tiéd, de ezt nem tudod bizonyítani, illetve ha kiderítik a bankszámláidat, akkor azokról inkasszóval le tudják venni az összes pénzt ami rajtuk van, ott nincs 33%-os korlát, csak 28500-nak kell rajtuk maradni.

Szóval gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy ha nem szándékozod (vagy nem tudod) kifizetni a tartozást, akkor az csak folyamatosan gyűlik, és soha nem lehet semmi tulajdonod, és ha bejelentett munkád lesz, abból is tiltanak. Amíg el nem fogy a tartozás, vagy meg nem halsz.

2011. aug. 9. 16:35
 2/7 anonim ***** válasza:

Gyújtsad fel ! Lakjanak jól a kutyák a máséból !

Ha jó ember vagy egy köpéssel köszönd meg sorosgyörgy kis tanítványának viktornak a segítséget !

Szebb jövőt !

2011. aug. 9. 21:29
 3/7 anonim válasza:
olyankor talán a hajléktalanság következik.
2011. aug. 10. 00:01
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ mindenkinek, főleg az első hozzászólónak.

Igen, tudom, hogy bármit vihetnek, ami a nevemen van, de ezzel nem lesznek előrébb, mert én házat/lakást úgysem öröklök, kocsit sem, pénzt meg végképp nem. Gyakorlatilag semmit sem fognak tudni elvenni tőlem, másik bankszámlám meg végképp nincs. Szóval az általad felsorolt veszélyek abszolúte nem fenyegetnek.

Viszont tartom magam ahhoz, hogy ha a bank vinné a lakást, igyekszem minél kevesebbet visszaadni a banknak. Becsületesen fizetem évek óta hülye módjára, de a bank tesz arra, hogy éhen döglök-e holnap vagy sem, mert nekik csak a pénzük kell. Ezért nekem is hasonló válaszom lesz. Vagyis addig fizetem, amíg bírom, utána meg elmegyek egy minimálbéren lejelentett munkára, hogy alig tudjanak vonni valamit is a bank. Ami készpénzem marad tartalékban, azt meg a mindennapi megélhetésre fogom felhasználni, a banknak pedig semmi köze sem lesz hozzá. Már eleve most nincs bent a bankban. Úgysem én járok jól vele, ha bent van, hanem a metszettek.

Köszönök minden hozzászólást! Ha valakinek van még tippje, hozzáfűznivalója, akkor várom. :)

Kellemes estét mindenkinek! :)

2011. aug. 10. 22:20
 5/7 anonim ***** válasza:

Hát ha már úgyis így gondolkozol, akkor ajánlom figyelmedbe az árfolyamrögzítés lehetőségét, amit e hónap 12-től (holnaputántól, illetve ahogy nézem az órát, már holnaptól :P ) lehet kérni a bankoktól. Ez azt jelenti, hogy 2014. végéig fix, 180 forintos CHF árfolyamon kell törlesztened a hitelt, tökmindegy, hogy addig hogyan változik az árfolyam. Persze a pluszköltség nem veszik el, hanem a piaci árfolyam meg a rögzített árfolyam közötti különbségből egy új hitel lesz, amit 2014 után kell majd elkezdened törleszteni a rendes törlesztődön felül.

Jó, nyilván az ezzel megnövelt törlesztőd végképp kicsinál majd 2014 után. Ezt tudjuk. De addig? Ha a 180-as árfolyamú törlesztőt ki tudod pengetni havonta, akkor legalább 2014-ig békén hagynak, és addig se kell az utcára menned. Addig meg még bármi lehet. Háború, forradalom, ledobják az atomot Svájcra, aztán 2 fillér lesz a svájci frank. Vagy az addigi kormány jön elő egy új tervvel akkor, mikor megint napirenden lesz, hogy 2014 után mindenkinek egyszerre kéne átköltözni az aluljáróba.

De ha nem is lesz semmi változás, a fent vázolt stratégiáidat ráérsz majd akkor bevetni, addig meg élhetsz a lakásodban, ha mostanáig még nem mondták fel a hiteledet és kéred ezt a lehetőséget.

2011. aug. 10. 23:54
 6/7 A kérdező kommentje:

Hááát, köszi, de nem élek a rögzített árfolyammal, ahogyan szinte senki sem. Ez is csak egy lépés a kormány többszáz intézkedéséből, amivel örökre eladósítják a jónépet. Vajon miért kezdte el rágni a körmét a sok bankár képviselő, mert nem élnek az emberek a rögzített árfolyammal? Valszeg azért, mert ezzel is csak a bankok jártak volna jól, a kisemberek meg több mint tuti, hogy pórul jártak volna. Én úgy érzem, hogy most kezdődött el egy folyamat a magyarok fejében pozitív pénzügyi gondolkodás terén, vagyis mindenki csak addig nyújtózkodik, ameddig a takaró ér.

Amikor az emberek felvették a lakáskölcsönöket, senki sem tájékoztatta őket erről a jelenlegi veszélyes helyzetről, csak pökhendien nyugtatták az embereket a Frank árfolyamának a stabilságára, az emberek meg bedőltek nekik. Most meg ezzel a rögzített izével próbálják az embereket még mélyebbre rántani a szarban. Az árfolyamrögzítés sem ad biztosabb alapot, mint a jelenlegi árfolyam. Ha kérném a rögzítést, tutira menthetetlenül eladósodnánk, így viszont rögzítés nélkül még megtörténhet a csoda. És ha már így is úgy is életem végéig adós maradok, nem mindegy, hogy ötmillióval maradok adós, vagy tizenöttel.

Köszönöm a kommentet :)

2011. szept. 23. 12:04
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos nincs időm minden választ végigolvasni, de azért kicsit szeretnélek megnyugtatni, hogy nem kell tarts a kilakoltatástól, ha normálisan állsz a dologhoz. Én bankban dolgozom, rengeteg lehetőség van, a legkézenfekvőbb a prolongálás, ezt minden valószínűség szerint engedélyezni fogják, mivel az etikai kódex szerint a bankoknak maximálisan törekedni kell az egyezségre. Ma tegnap láttam egy hosszabbítási kérelmet valakitől, aki valami 500 napja ne fizet, és még neki is engedélyezték.
2011. szept. 23. 17:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!