Üdvözlök mindenkit! Ez a svájci frank erősödés engemet is érint (a több százezer adóssal egyetemben), és megfogalmazódott bennem egy kérdés hogy egy hétköznapi ember tehet érte hogy a frank veszítsen értékéből?
Kicsit részletesebben:
Mi történne akkor ha az internet segítségével egy nagyon nagy tömeget meggyőzve csökkenteni lehetne a svájci gazdaságból kikerült export termékek mennyiségét?
Példa: 20-30%-al csökkenne egy svájci termék vásárlása.
Gondolom ez meginogtatna egy-egy befektetőt...
Vagy nagyon rosszul gondolkodom?
akkor X-eld be a "Szeretnél értesülni róla, ha erre a kérdésre új válasz érkezik?" opciót!
Amúgy nem egy ország tönkretételén (Svájc), hanem egy ország fellendítésén (Magyarország) kellene agyalni. Egyből jobb hozzáállás...
A hétköznapi ember jelenleg kőkeményen dolgozik a svájci frank „erősítésén”
Csak úgy ömlik a Svájcba a pénz
Hogy miért?
Azért mert a CHF a világ legértékállóbb valutája
Svájc menedék... a CHF az értékállóság szimbóluma
És ez sohasem volt titok (bár nem nagyon propagálták)
40 évvel ezelőtt 2,5 forint volt egy CHF
ma 250
40 évvel ezelőtt 4,5 CHF volt 1 USD
ma 1 CHF 1,3 USD-t ér
ez volt a legutolsó aranystandardon lévő valuta
1999-ben mindössze hajszálon múlt, hogy megszavazták az aranystandardról való letérést
Swiss Narrowly Vote to Drop Gold Standard
és az "aranystandard-reloaded" gondolat tekintetében is ők az elsők
July 8, 2011, 4:12 a.m. EDT
Swiss Parliament to discuss gold franc
Right-wing party seeks way back to gold standard
Svájc nemzetközi pénzügyi központ
Komolyan veszik a svájci frankot
Nem fognak belőle viccet csinálni
Ez a „menedék” státusz tulajdonképpen nem rossz a svájci bankoknak…
Az a baj, hiába gyengülne a svájci export, mivel a CHF menedék deviza lett, ezért sokkal többen veszik, mint amennyit a reálgazdaság indokolna.
A másik pedig hogy te mint CHF hiteles is folyamatosan erősíted, hiszen amikor törlesztesz gyakorlatilag frankot vásárolsz.
Nem arra gondoltam hogy egy országot kellene tönkre tenni. Elég lenne rávenni a nagy befektetőket, hogy egy stabil gazdaságot is meg lehet inogtatni összefogással...
Tudom a megoldás az lenne ha magyar gazdaságot lehetne erősíteni (pl:hazai termékek vásárlása), de szerintem ennek is van egy határa... Vásárláskor gyakran a vonalkódot nézem hogy magyar termék-e amit venni akarok. De ez nem mindig valós. (tudom, mert nyomdaiparban dolgozom).
Leegyszerűsítve: vagy a forintot kellene erősíteni, vagy a frankot gyengíteni. Elméletileg (és gyakorlatilag) meg lehetne valósítani? 1-2milliós tömeg elég lenne befolyásolni ezt?
A svájci jegybank megpróbálja gyengíteni a frankot
SNB Intervenes To Lower "Massively Overvalued" Franc, Leaves Gold As Only "Safe Haven" Currency
"Soros György bedöntötte az angol fontot"
nagy jótétemény volt ez Angliának:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!