Ház vásárlás Fundamentával? Aki igénybe vette már leírná tapasztalatait? Gyorsak? Megbízhatóak?
Esetleg írd le, hogy hogyan tervezed és mikor a vásárlást? Mennyi lenne az önerőd, mennyi lenne a vételár? Hol vásárolnál? házat vagy lakást?
Megfelelő, elfogadható jövedelemmel rendelkezel?
A Fundamenta tényleg gázos, ha nem a már összegyűjtött önerőd akarod felvenni tőlük.
Én hiteltanácsadó vagyok és az OTP-nél ha jó a fiók, akkor gördülékenyen szokott menni az ügyintézés...
Én a lakásom vásárlásakor már rendelkeztem Fundamenta szerződéssel. A szerződés két részből áll.
1 rész: saját befizetés + állami támogatás
2. rész: államilag támogatott hitel
Nem gyorsak és abszolút rugalmatlanok, DE megéri anyagilag. A befizetéseidet az állam kiegészíti éves szinten max 72 ezer forinttal. Egy négy éves szerződés esetén ez már 4 x 72 ezer Ft.
A saját befizetésed és az állami támogatást valóban "könnyen" megkapod a befizetési időszakot követő 3 hónapon belül. Persze akkor ez örökkévalóságnak tűnt, de utólag megérte.
Én az államilag támogatott hitelt nem tudtam igénybe venni, mert 2 hónap levelezgetés meg utánajárás után kiderült, hogy a hitelt nyújtó bank nem engedte be a jelzálog jog bejegyzést, így pedig a Fundamenta nem utalt. Akkor nagyon mérges voltam a hitelt nyújtó bankra is, akinek direkt a lakáselőtakarékossággal kombinált hitelét vettem fel.
Utólag mégis azt gondolom, hogy megérte.
Miután betörlesztettem a lakáselőtakarékosságot a bankhitelbe, kötöttem még egy lakáselőtakarékossági szerződést.
Én a lakáselőtakarékosságot az állami támogatás miatt ajánlom. És lehetőleg csak rövid időszakra Pl 4 év, mert hosszabb időszakon már nem éri meg szerintem.
Tehát:
Nem gyorsak.
Megbízhatóak.
Bürokratikusak és minden papírhoz ragaszkodnak, addig nem utalnak.
Viszont anyagilag megéri. :)
Én is most gondolkodom a Fundán. Tényleg igaz, hogy az OTP lakáskasszája is Fundamenta, csak az a különbség, hogy ők a hitelnél a saját hitelükkel kombinálják, s azt már nem annyira kedvező.
A kiutalás tényleg macerás, ismerőseim is mondták, hogy min.3 hónap, de inkább több.
De 30 %-ot egy bank sem kamatozik.
Viszont engem az is érdekelne, hogy miért írják sokan, hogy hosszabb távra (mint 6-8 vagy 10 év) nem éri meg? Persze hosszú idő, de a 4 év után kapott 1,3 millióval (hitel nélkül) Hitellel kb. 2,5 m. mit lehet kezdeni? MErt lakást azt nem adnak érte. Most legalább van ez a 10 éves dolog, aminek a szerződéses összege 8 millió. Na azzal már lehet mit kezdeni, csak 10 év múlva mennyit fog az érni.
De mintha lenne áthidaló kölcsön, ha 2 évig fizeted a részletet és a számládon összegyűlt a szerződéses összeg 10%-a.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!