Megtakarítás - mi lenne a legjobb?
Bocsi, segíteni nem tudok, de szerintem pár infó még jól jönne azoknak akik viszont tudnak. :)
Meddig akartok félre tenni?
Van-e vele konkrét célotok?
Egyszerűen csak nem akarjátok a párnába varrva tárolni, vagy ebből szeretnétek lakást venni/gyereket nevelni/nyugdíjas körutakra menni?
Van ezen kívül biztonsági tartalékotok, vagy ezt szánjátok annak? (Nyilván ha van, akkor ezt hosszabb időre és kockázatosabb befektetésekbe is lehet tenni, de ha ez a biztonsági tartalék akkor olyan helyre kell, ahol nem tud "elveszni" (cserébe kevesebbet kamatozik), de bármikor hozzáférhető, ha baj van)
Mennyire szeretnétek kockázatot vállalni magasabb hozam reményében?
Hát, csak általánosságokat tudok mondani, konkrét bankot sajna nem, mert én is épp keresgélek. :)
Szóval, ha vannak szülők és náluk félretett pénz, akkor nem feltétlen, de egyébként én azzal kezdeném, hogy egy pár hónapra elegendő tartalékot félretennék, arra az esetre, ha bármikor beüt a ménkű.
Ez legyen valami takarékszámla, mindenképp látraszóló, ami azért a párnába varrtnál jobban kamatozik, de a lényeg, hogy biztonságban van és bármikor kivehetitek.
(De ne lehessen könnyen kivenni, mert elcsábul az ember)
A maradék meg...
Nos... Ha egy-két év múlva kell a pénz, akkor világmegváltó ötleteket nem fogsz szerintem kapni, mert ilyen rövidtávon nehéz hatalmas hozamokra szert tenni (nomeg nem is akartok kockáztatni), így erre is valami "egyszerű", garantált hozamú befektetés, vagy betét lenne jó.
Igaziból erre valók a sima takarékszámlák, sajna végig kell böngészni a bankokat, hogy hol a legjobbak nektek a konstrukciók. (Illetve remélhetőleg itt is kapsz ennél konkrétabb tanácsokat :) )
Szóval ez nehéz helyzet (mi is ebben vagyunk), hogy már elkezdenénk az öngondoskodást, de lakásvásárlás/gyerekvállalás előtt pár évvel nem akarjuk 5-10-20 évekre lekötni a pénzünket, mert ki tudja mikor mennyi fog kelleni.
Egyébként, hogy kicsit saját magamnak ellentmondjak...
Azért gondoljátok át azt is, hogy mennyire nem akarjátok hosszabb távra (IS) lekötni, legalább a pénz egy részét.
Mert indok mindig lesz (lakás, gyerek, iskola, stb), hogy miért ne tegyetek félre havi pár ezret nyugdíjra/életbiztosításra/későbbi nagy lakásra. Márpedig ezekre csak úgy lehet, ha arról a pénzről igenis lemondasz 15-20 évre, vagy akár örökre... de cserébe picikét nyugodtabban alhatsz az elkövetkezendő 40-50-(60-70? :) ) évben. :)
Szerintem van több megoldásotok is, csak győzzetek válogatni belőlük.
Ha folyószámla akkor van olyan a piacon ahol:
Nincs számlavezetési díj
Nincs éves kártyadíj
Bankon belül- bankon kívül ingyenes az utalás
Illetve lekötetlenül most 5,25%/év kamatozik a pénzetek
Persze vannak éven belüli banki lekötések is, ha folyamatosan szeretnéd lekötni a pénzeteket, viszont ezzel újra, meg újra költséget generáltok magatoknak.
Természetesen szóba jöhet a Lakáskassza is.
Itt valóban max. 20 e. Ft-ot tudtok félrerakni /fő
Itt min. megtakarítási idő 4 év.
Illetve van itt még 1 lehetőségetek.
Tartós befektetési számla (TBSZ banki termék)
Itt viszont csak az 0. évben takaríthatsz meg magadnak, viszont minden évben indíthatsz egy ilyet.
Ezt úgy reklámozzák hogy az 5. év után kamatadómentes.
Hozzányúlhatsz korábban is a megtakarításodhoz, de ha az 5. év előtt nyúlsz hozzá 10% kamatadó terhel, ha a 3. év előtt nyúlsz hozzá akkor meg 16% a kamatadó.
A folyószámla is kamatadó köteles.
A banki betétek is kamatadó kötelesek.
A TBSZ-ben a leírtak szerint kamatadó köteles az 5. év előtt.
A Lakástakarék egyedül, ami mentes a kamatadó alól.
A kamatadó mértéke 2011-ben 16%.
Ha 100 e Ft-ot szeretnétek minden hónapban félrerakni akkor érdemes ezek kombinációját megfontolni.
Ha van még kérdésed, írj, akár privátba is.
Szia!
Én Pénzügyi tanácsadóként dolgozom már egy jó ideje.
Amennyiben valóban érdekelnek megoldási lehetőségek, szívesen leülök Veled és a kedves pároddal egy ingyenes beszélgetésre ahol felmérjük,hogy jelenleg milyen megoldások vannak a pénzpiacon.
Megadom az e-mail címem, ide ha elküldöd a neved és a telefonszámodat, akkor felhívlak, hogy megtudjunk beszélni egy személyes találkozót Veletek.
e-mail: gergelypapp@windowslive.com
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!