A gazdasagi valsag hatasara varhatoan hogyan alakulnak a hiteltörlesztesek es a hazarak? (bövebben lent)
Ha most veszünk uj hazat es magas hitelre, 35 evre veszünk fel lakashitelt, mi varhato?
A haz erteke feljebb vagy lejjebb megy?
Hiteltörlesztesre a 2 kerdesem:
A hiteltörlesztes egyik fajtajanak van egy minimum es egy maximum tartomanya. (havi minimum X, maximum Y összeget fizetünk attol függöen, mennyi a banki kamat.) Most allitolag a minimumon van, utobbi 10 evben lejjebb ment, es szerinte lejjebb megy vagy marad sokaig. Valoban, vagy csak a banki ügyekkel foglalkozo közvetitö a sajat erdekei miatt mondta igy? Szerinte akar egy masik valtozatot si valaszthatunk, ahol nincs megszabva a hiteltörlesztes maximuma, mert sokkal feljebb nem mehet, igy viszont kb 10 %-kal kevesebb az összes törlesztes. Valoban?
Köszönöm az eddigieket! :)
A youtube-s video nagy segitseg lenne, de sajnos angolul nem ertek. (Nemetül jobban.) Csupan raerzes, hogy esetleg arrol szol-e, hogy barmifele katasztrofa...stb felüti a fejet a vilagban, ami a gazdasagra kihat, az allamnak muszaj penzt nyomtatni, mert ez az egesz penzvilag egy kitalacio (korabban so...stb volt helyette), valakik a 19. szazad vegen elkezdtek, es igy tudnak a banki felsöbb retegben benne levök penzhez jutni? (Mert ugy logikus, hogy nincs mögötte termeles, javak elöallitasa.) Erröl lattam regebben egy magyar nyelvü videot. - Erröl szol esetleg?
Mennyi eselye van, hogy egy valsagot kevesbe erintö orszagban 35 eves hitelre a jegybanki alapkamat felszökhet emiatt?
Bocsanat, hogy egy fontos dolgot kerülgettem eddig: regota nem Magyaro-on elek, es Ausztriaban vesszük ezt az ingatlant.
Nem annyira vagyok kepben gazdasagi temakban (tevet ezer eve nem neztem, utobbi evekben ejjel nappal kisgyerekekkel voltam), es most utananeztem, hogy Magyaro benne van a 10 orszagban, amit legjobban erint a valsag. Ott tehet erthetö, amit irtatok, de mi lehet Ausztriaban?
Ezt valahogy szivesebben kihagytam volna, mert eddig barmilyen kerdesemböl kiderült, hogy itt elek, semmi valaszt nem kaptam azzal a kijelentessel, hogy "kerdezgesd meg ottani forumon", viszont anyanyelvvel szemben nemetül ez sokkal több idö, ennyi sajnos nincs. Talan jobban kene ismernem ehhez a gazdasagi nyelvet meg magyarul is, nemhogy nemetül. :(
Visszaterve a kerdesemre: Google-ba beirva Ausztriarol nem irnak ilyemit, söt azt irjak, hogy egyelöre nem erinti az ingatlanpiacot.
Semmifele prognoziot nem talaltam a neten.
Igazabol ha itt barmifele ingatlanertek-csökkenes is lesz, ezt a hazat szerintem legutoljara erinti, ha erinti egyaltalan, a központi helyzete miatt, inkabb a hitelekre lennek jobban kivancsi!
Elöre is köszönöm, ha hozza tudtok szolni!
Olvasd el az alábbi fejezetet (bő 50 oldal)
7. Kapitel : Geldzins, Kreditausweitung und Konjunkturwechsel
488-532 oldal
A könyv viszonylag régi, de jó, és mivel 1938 után Ausztriában megtagadták az ún. osztrák közgazdasági iskolát újabb német nyelven megírt művet nem tudok ajánlani.
+ ez nem matematikai, hanem józanész alapján megírt/érthető „logikai” közgazdaságtan.
A bécsi vagy osztrák közgazdasági iskola valószínűleg a legsikeresebb társadalomtudományi „exportterméke” Ausztriának. Ironikus, hogy a „szülőhazában” lényegében elfeledkeztek róla…
(a fenti linket még nem olvastam, az angol verzióról jöttem át ide, nem csodálkoznék azon, ha részrehajló lenne. Ausztriában és Németországban ezt az irányzatot megtagadták)
az osztrák közgazdasági iskola afféle piaci fundamentalista „vadhajtásként” az USÁ-ban élt tovább
Ausztria
nem ismerem mélyebben az osztrák ingatlanpiacot, de azt tudom, hogy nagyon jelentős a bérlakás-szektor szerepe
ergo
itt valószínűleg nem alakult ki olyan ingatlanpiai buborék, mint az USÁ-ban, az UK-ban vagy Magyarországon
ettől függetlenül nem tartom jó ötletnek lakáshitel felvételét
mivel:
1. ez nem magántulajdon, ebben a buliban a bank – a semmiből teremtett hitellel – társtulajdonos (35 éven át)
2. a pénzügyi rendszer egy időzített bomba, bármikor érdekes fordulatot vehetnek a dolgok…
3. az egész manipulatív monopolrendszer átláthatatlan, én nem szolgáltatnám 35 évre magamat ennek
4. szvsz arany, ezüst vagy a olaj certifikát sokkal jobb infláció hedge lesz mint egy ingatlan
5. az ingatlant nagyon könnyű megadóztatni és a bankszektor hitel-kihelyezési gyakorlata az osztrák ingatlanár alakulásában is jelentős szerepet játszik.
6. az ingatlan a szó szoros értelmében ormótlan fektetési eszköz, afféle mindent vagy semmit játék,
7. ingatlan-tranzakció = aknamező
ez például makacsul örzi az értékét 80 éve
egy 25 osztrák schillinges aranyérme ma pusztán az aranytartalma alapján 200 eurót ér.
Külön köszönöm, hogy ennyit foglalkozol velem. :)
A "bevezetöt" elkezdtem olvasni, hat eleg homalyos, de a lenyeg lejött: ahogy a banki vezetök (vagy inkabb azok mögött allok) iranyitjak a sajat javukra a rendszert, persze kart okozva ezzel a tömegeknek (gazdasagnak), ha jol ertem eddig... (Erröl szolt az a kb. masfel oras video, magyar nyelven, amiröl irtam.) Meg nagyon az elejen vagyok, olvasom tovabb.
Erdekesek ezek a cikkek es a kommentek, köszönöm, hogy a figyelmembe ajanlottad, ahogy lesz idöm, tovabb olvasom.
A kerdesben irt hazrol ma döntenünk kellett, mert több ajanlattevö volt (kiveve, ha az elado visszalep). Szerintem megerte az arat, csak a sokeves kamat bizonytalanitott el, nem vettük meg.
Viszont ugyanebben a varosban vennünk kell valamit 2 honapon belül, most nem reszletezem az okokat.
Csaladi hazak ugyanennyi havi törlesztes mellett, mint amiröl ma döntöttünk, csak sokkal alacsonyabb szinvonaluak vannak, akkor inkabb maradt egy olcsobb kategoriaju lakas.
(Mivel nagyon ritkan van ilyen, hogy a vetelar negyede tartomanyi tamogatasbol visszamaradt törlesztes, amit a vasarlo fizet tovabb, azaz ennyivel kevesebb hitelt kell felvenni. A tartomanyi tamogatas nagyon alacsony kamatu, es csak uj haz epitesere adnak.)
Ha talalunk egy olcso lakast, amire kevesebb a hitel (max. 10-15 ev alacsonyabb havi törlesztessel), akkor az maradt.
DE: barmilyen valsag felütne a fejet az ingatlanpiacon, a lakasokat elöbb erintene, ezen kivül ebben az arkategoriaban mar most is 50-60-több eves lakasok vannak (a kerdesben irt haz 30 eves), igy ha pl. 40 vagy több evig lakjuk, felujitani muszaj es emellett ennek az ara is elertektelenedik, csak kerdes, melyiken veszitünk kevesebbet? Ha megegyszer adodik megegy ilyen hazlehetöseg, vagy a legolcsobb lakason?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!