Melyik bankot válasszam? És milyen megtakarítási formát használjak?
Mostanában elkezdtem dolgozni diákmunkába. Havonta körülbelül 20000 Ft jön be, és ezt a pénzt szeretném megtakarítani. A cél majd egy autó lenne.
Melyik lenne a legjobb megtakarítási forma? Jól kamatozót szeretnék, valamint ha lehet ne adj isten pénzt kell kivennem ne kelljen búcsút mondani kamatnak.
"Jól kamatozót szeretnék, valamint ha lehet ne adj isten pénzt kell kivennem ne kelljen búcsút mondani kamatnak."
A kettő alapvetően a legtöbb esetben egymás rovására megy. Alapvetően utóbbi igényed miatt valami kamatozó számla kellene, sajnos ezeknél értékhatárhoz szokott lenni kötve a kamat, pl. csak 500 ezer fölött adnak 5% éves kamatot, alatta 3%-ot, meg hasonlók. Vannak akciós betétek új forrásra, de neked nem 1 összeged van, hanem folyton betennéd. Ha lekötöd a pénzt akkor vagy a teljes- vagy a kamat egy részét veszíted feltörésnél. Mégis azt mondom a legjobb ha simán nyitsz egy diákszámlát, Sopron Bankot tudom ajánlani, ingyenes számlavezetés, és viszonylag jó lekötések. Akkor lesz bankkártyád is, lekötést netbankon keresztül intézheted(ez máshol is igaz), nem új forrásra egyik legjobbak kamatban(tehát ha a korábban betett pénzt újrakötöd).
Egyetemistaként dolgozok is, amit én csinálok, nem tudom ezt meg tudod-e csinálni, mert értékpapír számlához lehet szükséges lehet hogy elmúlj 18 éves:
Van egy diák bankszámlám az erste banknál, és szintén ott egy értékpapír számlám. Mindkettőnél ingyenes a számlavezetés. Bankbetétre szarok a kamatok, pl. 4,5% körülit adnak 1 éves lekötésre, fél évnél 3,5% az éves, 1 hónál 2,5%. És ha bontom, 0 kamat. Éppen ezért ingyenesen átvezetem a pénzem az értékpapír számlára. Egy részét közeli lejáratú tőkevédett vagy hozamvédett alapokba fektetem, amelyeket a tőzsdén veszek meg, úgy hogy elolvasom a szabályzatát, a nettó eszközértékét, és ha úgy látom így megéri a tőzsdén kínált áron, akkor megveszem. Most figyelembe van véve, hogy nyár végén szükségem lehet minden pénzemre, így augusztus elején fizet az utolsó. Pl. 9990-ért vettem OTP Gemini darabját, 22 Ft a jutalék, júliusban pedig 3% garantált hozamot meg a névértékét(10000) fizeti biztosan, azaz 10300-at kapok érte, ez jutalékot kivonva is 2,8% hozam 4 hónapra, azaz az évre nézve 8% fölött, és ha a mögöttes részvénykosár közben megtáltosodik, több is lehet akár. Azt a részét, amit lehet, hogy előbb ki kell vennem, tőkevédett likviditás és tőkevédett pénzpiaci alapba helyezem, ezek bármely nap kivehetők, 1 klikk és megvan, 1 klikk átvezetni bankszámlára, onnan neten már vásárolhatok is, vagy kártyáról leszedhetem, és kamatveszteség sincsen, napi árfolyamon eladhatóak. Éves hozam most 4,4-5% körül, nyilván azért kisebb mint egy jó bankbetétnek, mert bármikor kivehető kamatveszteség nélkül. Ezeken kívül amikor van felhasználható összegem, amit se lekötni, se elkölteni nem szeretnék, akkor részvényt, certifikátot is szoktam venni, néhány napos vagy hetes spekulációkra, de ezt nem merem nagy összeggel.
Hasonlót csak akkor ajánlanék, ha érdekel, de a pénzpiaci alapos buli neked is jó lehet, hiszen akkor tényleg bármikor kiveheted, biztonságos, igaz nem ad túl sok kamatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!