Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Hogyan tudok forintszámlához...

Hogyan tudok forintszámlához tartozó Visa kártyával külföldön fizetni?

Figyelt kérdés
Ha külföldön nem szeretnék készpénzt használni, akkor egy forintszámla+visa kártya kombóval tudok fizetni? Milyen árfolyamon számolják el a külföldi költéseimet? Vagy devizaszámla kell hozzá? Ha dombornyomott kártyám van, akkor nem-elektronikus elfogadóhelyeken is tudok fizetni?
2011. jan. 17. 23:45
 1/6 Bocipók ***** válasza:

Én azért vinnék egy kevés készpénzt is, hátha valahol nincs lehetőség kártyával fizetni.

Nem kell hozzá devizaszámla, a forint számládról veszik le és középárfolyamon számítják át, így neked tényleg jobban megéri, mint a zsét váltogatni.

Mi külföldön üzletekben, benzinkúton fizetünk csak kártyával, kávézókban, éttermekben még nem mertünk, mert sajnos hallottunk olyan sztorit, hogy jóval többet emeltek le róla (nem kellett semmit aláírni és csak otthon derült ki...)

2011. jan. 17. 23:58
 2/6 anonim ***** válasza:

A kártyaelszámoló központ fog a bankod felé elszámolni ún. nem publikus árfolyamon, amely jellemzően jobb, mint a deviza árfolyama a banknak.

Amennyiben nem EUR vagy USD pénznemben történik a tranzakció, akkor kettős átváltással terhelik a kártyádat, mert a VISA kártyák USD vagy EUR elszámolásúak. Ez számodra szintén nem rossz, csak nem kell meglepődni, ha a bankszámlakivonatodon az van, hogy hogy pl.

10 RON = 3,2 USD és be van terhelve 671 Ft :)

2011. jan. 17. 23:59
 3/6 anonim ***** válasza:

Ja és igen, a dombornyomott VISA kártya CNP tranzakciókra használható, tehát nem kell elektronikus elszámolás hozzá.

Amúgy vigyázz, a kártyát ne téveszd szem elől, ne engedd elvinni.

2011. jan. 18. 00:00
 4/6 A kérdező kommentje:
Van egyébként használhatóság tekintetében különbség a Maestro és a Visa kártyák közt? Általában csak az egyiket fogadják el, vagy mindkettőt? Azt gondolom, hogy a kártya típusa csak az ATM-eknél okozhat problémát. Jól sejtem? Természetesen vinnék magammal kp-t is, de nem szeretek sok cash-sel mászkálni.
2011. jan. 18. 00:11
 5/6 anonim ***** válasza:

A Maestro és a Visa között elég sok különbség van, a Maestro kártya jellemzően Európára "kifejlesztett" kártyatípus.

Ha a ECMC (Mastercard) és a Visa között keressük a különbséget, akkor már nem annyira "éles a szakadék" :)

2011. jan. 18. 00:36
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Egy kicsit leegyszerűsítve a dolog:

Vannak dombornyomott és nem dombornyomott kártyák.

A dombornyomottal olyan helyen is lehet fizetni, ahol nincs kártyaleolvasó, mert a dombornyomás révén egy "számlatömbre" át lehet satírozni.

A nem dombornyomottak elektronikus kártyák, kell hozzájuk leolvasó.

A dombornyomottak jellemzően VISA v. ECMC kártyák.

Tehát konkrétan az van a kártyára írva hogy VISA és nem az hogy VISA Electron stb...

Vannak a nem dombornyomottak között olyanok hogy: Maesto, Cirrus stb, ezek a kibocsátó országban biztos működnek, külföldön viszont egyáltalán nem biztos.

Külföldi utazáshoz:

- Dombornyomott kártya kell

- Lehet választani, hogy VISA v. Eurocard M.

- Olyan országba ahol a $ van, oda érdemes VISA kártyával menni, eurós országokba pedig ECMC-al, a kettős konverzió elkerülése miatt.

A kártyához kapcsolódó forint számla nem fog számítani. Aki ritkán utazik, annak nem érdemes deviza számlásat kérni. Kártyahasználatkor semmit sem fog számítani(használhatóság szempontjából).

Aztán ami még fontos külföldre utazásnál, az hogy vannak dombornyomott hitelkártyák és betéti kártyák.

Azért érdemes hitelkártyát csináltatni, mert általában a szállodák és egyéb nagyobb cégek, előre lekötnek egy nagyobb összeget a kártyán, és akkor szűkös lehet a keret. Utolsó nap pedig előfordulhat, hogy 2x lesz levonva ez az összeg, mert rajta lesz a lekötés, amit kb 2 hét mire feloldanak, és rajta lesz a kifizetés is. Azaz 2 hétig duplán lesz levonva az összeg. Ekkor jó ha ez a levonás csak a hitelkeretet terheli..

Személyes tapasztalatok USA-ban:

1, A szálloda rögtön lekötött kb. 1.5x nagyobb összeget a hitelkártyámon, aztán utolsó nap pedig levették róla a tényleges összeget. Kb. 2-3 hétbe telt, mire eltűnt a kártyámról az első napi lekötés. Szóval 3 hétig duplán volt levonva a dolog. Mivel volt hitelkeretem, ezért ez nem jelentett akkora problémát, de betéti kártya esetén rá kellett volna tenni pluszban még pénzt...

2, A dombornyomott kártyával fizettem egy túrán úgy, hogy a csávó átsatírozta a számokat rajta, tehát nem volt kártyaolvasó.

3, Kell készpénzt vinni, egyrészt az esetleges borravalók miatt, másrészt amiatt, hogy előfordult 1x hogy nem működött a kártya.

Egyébként nekem 2 kártyám volt, egy dombornyomott ERSTE VISA hitelkártya és egy dombornyomott CIB VISA betéti kártya, folyószámlahitellel kiegészítve.

Bebiztosítottam magam minden eshetőségre:)

2 kártya 2 különböző banktól, és némi hitel.

Egyedül mentem USA-ba, ezért voltam ilyen óvatos.

És sosem lehet tudni, hogy mikor lopják el az ember kártyáját, szóval nem árt a tartalék. Az egyik így mindig a széfben volt, az útlevéllel együtt.

2011. jan. 18. 09:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!