Amatőr kérdés. Hogyan történik egy fizetés bankkártyával? Milyen kódot kell beírni, stb?
Odaadod a boltosnak a kártyád, ő lehúzza, vagy beledugja a leolvasóba (terminál), odaad neked egy készüléket, amin bepötyögöd a PIN-kódodat , ami 4 jegyű (csak akkor kell, ha nem dombornyomott a kártya, mert annál aláírást kérnek). Néha a készülék a nylevválasztást is kéri.
Először kiírja, emnnyit fizetsz, ezt leellenőrzöd a pénztárgépről, nyomsz egy zöldet. Beírod a kódot és zöld gomb ismét.
Ezután automatikusan levonják a zsét a kártyádról azonnal. ha kértél sms-t, akkor az azonnal meg is jön. Ennyi. Kapsz bizonylatot a kártyahasználatról és a blokkot a vásárlásról, érdemes őket eltenni.
A PIN kód bevitele és az aláírás a termináltól, a terminált üzemeltető banktól, a kártyádtól, és a kártyádat kibocsátó banktól is függ.
Saját tapasztalatok:
- OTP-s VISA Electron kártya CHIP nélkül:
OTP-s terminál kér PIN kódot, aláírást nem.
Más terminálok eddig nekem nem kértek semmilyen PIN-kódot, a lehúzáskor rögtön megtörtént a fizetés, és csak alá kellett írni.
- OTP-s VISA Electron kártya CHIP-pel:
Eddig minden terminál kért kér PIN kódot, aláírást nem.
- MKB-s VISA Electron kártya CHIP nélkül:
Eddig semmilyen terminál nem kért PIN kódot, rögtön megtörtént a fizetés, és csak alá kellett írnom.
Szóval elég összetett a helyzet, nem lehet csak az elektronikus és dombornyomott felosztást használni, és igazából látszólag nem sok logika van abban, mikor kérnek PIN-t... Valaki persze biztos tudja.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy különböző típusú terminálok különbözőképpen kérik be a kódot. Van, ahol nem kell először OK-ot (zöldet) nyomni az összegre, hanem látod az összeget, a PIN bevitelére szolgáló helyet, és az egészre egyszer kell csak OK-ot nyomni a PIN bevitele után. A legtöbb helyen kétszer is kell.
Meg aztán én régen tapasztaltam bizonyos vezeték nélküli termináloknál, hogy nem kell sehol jóváhagyni az összeget, csak beviszed a PIN-t, és jóváhagyod... Aztán bízzál benne, hogy annyit fizettél, amennyit akartál, mikor kijön a bizonylat. Utáltam ezt a fajta megoldást, szerencsére csak egy bizonyos kereskedelmi egységnél tapasztaltam, azóta terminált váltottak, és ez megszűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!