Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » 1 millió 100 ezer forintot...

1 millió 100 ezer forintot szeretnék lekötni, mit javasoltok?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

sajnos egy zűrös magánéleti válság miatt fél év alatt közel 20 millióm ment el örökségből. A számlámon 1.356.000 Ft maradt összesen. Teljesen összeomlottam, nem tudom mitévő legyek.

Ebből egy 200 ezret szeretnék vésztartaléknak hagyni.

Jelenlegi munkámmal csak havi netto 200-210 ezer között keresek.

Hol és miben lenne értelme lekötni ezt a "kis maradék 1

1 milliós tőkét", hogy ne porszemnyit kamatozzon?

A magyar lakosság nagyobb hányada ennél jóval több tartalékkal rendelkezik.

Kérem segítségeteket. :(

Köszönöm előre is.

40/F

ma 02:57
A kérdező szavazást indított:
Magyar prémium állampapír
Kötvények
Részvények
Arany
Egyéb, ha igen, akkor mi?
13 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ha ennyid maradt összesen akkor nem tenném be ezt sehova. 200 ezer vésztartalék semmire sem elég ilyen árak mellett. Én úgy csinàlnàm hogy ez a vésztartalék és ha ezen felül a fizudból marad azt tenném be
ma 03:18
 2/7 anonim ***** válasza:
69%
Én sem tenném el semmibe sem. Ne haragudj, de 1 millió forint a mai világban nem olyan sok, hogy megtakarítson vele az ember. Nekem pl. 900 000 Ft-om van félretéve (most vettem lakást), az is gépjármű-nyereménybetétben az OTP-nél. Ha töb lenne, nyilván nem ott tartanám. Sajnálom a történteket. Zsolti
ma 06:32
 3/7 anonim ***** válasza:
26%
Én igazából saját esetemből nem tudom, hogy miért kell kétségbe esni. 200-ezer volt a számlámon, úgy mentem el hónap utolsó napján üdülni, így is maradt bőven, és 2 temetés hitelét törlesztem. 300 alatt nincs sok több pénzem nálad. De neked a millióval sokkal több van. Az egyik tanárt sem értettem itt, hogy nyavalyog a pénzen és saját lakás mellett milliója van a számlán. Na menjen valahová innen nyavalygással!
ma 07:46
 4/7 anonim ***** válasza:
* ...Nincs sokkal több...
ma 07:46
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Fixmápba tenném. 4 havonta vab kamatkifizetés, szóval màr májusban kapnál egy kis pénzt. Nem olyan sokat, de annál több, mintha a számládon parkolna a pénz. Gyorsan ki lehet venni, nekem múltkor reggelre a számlámon volt az este kiutalt pénz.
ma 08:10
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Általában abból szokás kiindulni, hogy fél évi megélhetést biztosító tartalékot szokás vésztartaléknak tekinteni, amihez akkor tudsz nyúlni, hogyha munkanélkülivé válsz, lebetegszel, akár mi történik, ami miatt a tartalékaidból kell megélni. Ezt célszerű úgy kiszámolni, hogy akkor is kijöjj belőle fél évig, ha nem tudsz csökkenteni a kiadásaidon. Ideális esetben még 1-2 további kiadásra is jó, ha marad benne a megélhetésen felül, mert a hűtő, kocsi, akármi elromolhat akkor is, ha nincs munkahelyed...

Ezt a vésztartalékot mindenképpen csak alacsony kockázatú, minél könnyebben hozzáférhető befektetésbe érdemes tenni. Ez leginkább az állampapír, mert annak garantált a kamata és biztos, hogy csak több pénzt fogsz visszakapni, kevesebb nem lehet belőle. A kamata nem sok, épphogy ellensúlyozza az inflációt, vagy még azt sem (attól függ, hogy menyire hiszed el a hivatalos inflációs adatokat).

Állampapírba mindenképp az államkincstárnál fektess Magyarországon, mert annak nincsenek költségei, szemben azzal, ha más bankokon keresztül intézed. Fektethetsz külföldi állampapírokba is, amiknek sok féle előnye lehet, de mindenképp bonyolultabb folyamat, adóköteles, költségei vannak, alaposabb utánaszámolást és tudást igényel.

Komolyabb hozamot jelentő befektetésekben az ezen a tartalékon felüli pénzből érdemes gondolkodni és nagyon komoly mérlegelést igényel, hogy mekkora a kockázat tűrő képességed, mennyi ideig tudod nélkülözni a pénzt és mennyire ismered a különféle befektetéseket, hogy megfelelően mérlegelni tudd azok valós kockázatait.

Részvények, kripto és egyéb más befektetések akár jóval több pénzt is hozhatnak, de ha nem tudod a kockázatokat mérlegelni, mert nem értesz hozzá, hogyan is működik ez az egész rendszer, akkor csak szerencsejátékot játszol. Ha szerencséd van és bejön, akkor akár meg is gazdagodhatsz, de mivel nem érted a rendszer működését, csak a szerencsén múlik, hogy nyersz vagy veszítesz.

Mindenképp érdemes azzal kezdened a befektetéseket, hogy utána olvasol, megszerzed a szükséges tudást, hogy mérlegelni tudd a kockázatokat. Ha valaki 1-2 mondatos "tuti tippek" alapján akar befektetni, az ritkán vezet jóra, mert pont azokban a részletekben lapulnak a kockázatok és a nyerés/bukás döntő tényezői, amik kimaradnak ebből az 1-2 mondatból...

Kiszámoló, Bence Balázs, Szendrei Ádám és sok más hasznos blog, YouTube csatorna van a témában. Képezd magad, hogy megalapozottabb döntéseket hozhass!

ma 08:57
 7/7 anonim ***** válasza:
Csak állampapír jöhet szóba, minden mást Orbánék szétadóztatnak.
ma 13:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!