Ha a PMÁP-ot (illetve annak kamatát) szeretném devizába (euró) menteni a kamatfizetést követően, akkor mi a legegyszerűbb megoldás/platform erre?
Most Revolut számlám van. Arra már pakolgatok hosszú ideje eurókat (3100-nál járok), de szeretném a mostani rekord PMÁP kamatokat is devizába menteni illetve a lejáró PMÁP-ból is devizát venni (euró), mert nevetséges a PMÁP ~3% körüli új hozama (tudom, hogy inflációkövető, de akkor is...).
Viszont nem tudom a Revolut mennyire biztonságos felület erre.
Ugyanis készpénzként szoktam felvenni az eurót, de havonta csak 200-at lehet limit miatt és +3100-at elég sok ideig tartana majd kivenni.
Ugyanakkor jó lenne ha kamatozna is a folyamatosan parlagon hagyott euró ami után viszont sajnos kamatadót kell fizetni (rugalmas pénzpiaci alapok szolgáltatás).
Szóval olyan számla és ezt tartalmazó platformra lenne szükségem, ahova átválthatnám a kamatot/kivett PMÁP-ot euróba ill. mindig befizethetnék euróba és mellé még kamatozik folyamatosan és ha mégis ki akarom venni (gondolom a kamatadót akkor nem úszhatom meg), akkor automatikusan vonja le, hogy nekem az adóbevallásnál ezzel ne kelljen szenvednem. De jó lenne ha megúsznám a kamatadót.
Arra spekulálok, hogy a HUF-EUR árfolyam egyre rosszabb és rosszabb lesz és emiatt egy stabil, megbízható, ügyfélbarát felületen szeretnék eurót megtakarítani. Így is jobban járok mintha FixMÁP-ba váltanám át a PMÁP-ot.
Köszönök minden normális, segítő szándékú választ!
Ott a lightyear. Van széf funkciója, ott van némi kamat ha abban parkoltatod a pénzt.
Vagy akár be is fektetheted az ott lévő pénzt. Jobb hozama van mint a parkoltatásnak.
Van tbsz számla is, azon még adót is spórolsz.
Vagy veszel euros állampapírt a kincstárnál.
#1: "Van tbsz számla is, azon még adót is spórolsz."
Azért ez féligazság, mert 5 év után lesz csak teljesen adómentes. De mi van ha én közben ki akarom venni pl. a negyedét a pénznek mert szükségem van rá...? Fizethetek 15% szja-t és 13% szocho-t.... Nem jó buli.
"Vagy veszel euros állampapírt a kincstárnál."
És ha ezt ki akarom fizetni egy számlára akkor devizaszámlát kell nyitnom vagy hogy működik? És ha államcsőd lesz, akkor elúszhat ez a pénzem is?
"5 év után lesz csak teljesen adómentes"
Igen, ez a törvény, így találták ki az adókedvezményt. (Egyébként 6 év, mert a nyitás éve a nulladik, gyűjtő év és csak utána kezdődik az öt év.)
"De mi van ha én közben ki akarom venni pl. a negyedét a pénznek mert szükségem van rá...? Fizethetek 15% szja-t és 13% szocho-t.... Nem jó buli."
Vagy lekötöd öt évre, vagy adót fizetsz utána, vagy tarthatod állampapírban adómentesen. Pontosan ez a célja a szabályozásnak, hogy állampapírba kényszerítsenek.
A diverzifikálás erre is megoldás. A vésztartalékot, ami azonnal kellhet, KP-ben vagy bankszámlán tartod, hogy azonnal hozzáférj és bármikor tudj vele vásárolni.
Egy nagyobb összegű szükség tartalékot, amire nem azonnal, de néhány napon belül szükséged lehet bármikor, tartsd állampapírban.
Ami ezen felül van, azt teszed más befektetési eszközökbe, amiket csak néhány éves távlatban akarsz hozzáférhetővé tenni.
A TBSZ 5+1 éves ciklusa csak az első években probléma. Minden évben nyitsz egy új TBSZ számlát, amire abban az évben befizetsz és +5 év után lejár majd. Így egy idő után minden évben lesz egy újabb TBSZ számlád, aminek lejár az 5 éve és minden év elején újragondolhatod, hogy a felszabaduló pénzekkel mit kezdesz majd az év során, mennyit tartasz meg belőle, mennyit fektetsz be további megtakarításra.
A gond nem az, hogy a TBSZ-nél 5+1 évig le van kötve a pénzed, hanem hogy nem kezdted el már 5 éve...
#5: 5 éve még nem is dolgoztam.
Tehát ha jól értem, állampapírt leszámítva nincs olyan konstrukció amit nem terhelne adó, ha idő előtt hozzá akarok jutni a pénzemhez?
Megtakarítási számláról is olvastam, de azt is adó terheli.
Én olyan számlára vágynék, amin a pénzem kamatozik (lehet akár 2-3 százalék évente) viszont bármikor hozzájuthatok a pénzhez anélkül, hogy adózni kellene. Mert ami most bankszámlán van pénz, semmit nem kamatozik viszont államkötvénybe meg berakom és szükségem lesz rá, akkor megintcsak bukok rajta (nem kamatadó, hanem a kilencven iksz százalékos visszafizetés miatt).
Az állampapírokat 1% veszteséggel bármikor vissza tudod váltani. Ennyi a díja annak, hogy megvetted x évre, de mégis előbb vissza akarod váltani - meg persze a kamatokat is csak a visszaváltásig kapod meg. És mellette adómentes, díjmentesen vezeti a számládat az Államkincstár és kártyás vásárlással díjmentesen tudod megvenni, díjmentes a kiutalás.
Ennél kedvezőbb, kockázatmentesebb befektetés nincs. Igen, a magyar állam, a magyar gazdaság és a politikusok megbízhatósága, a forint ereje és inflációja mind kockázatai - de ezek nagy része minden más magyarországi befektetésnek ugyanúgy kockázatai.
Ha a magyar államban és politikában annyira nem bízol, akkor nem csak a befektetéseidet, hanem az egész életed érdemesebb máshova kihelyezni - ezzel egyúttal az adóügyi illetékességed is megszűnik, amiről #7 írt, de azért nézz utána annak is, hogy melyik országban milyen adózásnak kell megfelelned, mert nem csak kellemes meglepetések érhetnek külföldön sem.
Az arany például egy népszerű menekülő befektetési forma és a fizikai aranyat úgy tudom, hogy nem terhelik adók. Ha annyira tartasz az államcsődtől és bizalmatlan vagy az állammal, akkor vásárolhatsz aranytömböket egészen kis méretben is, bizonyos fajtáit akár grammonként lehet tördelni, hogyha csak kevesebbet akarnál eladni belőle.
Mondjuk az árfolyama távolról sem csak felfelé képes mozogni és vannak, akik szerint nem csak jóval macerásabb a tőzsdénél, de még a megtérülése sem feltétlenül annyira jó. Ha nem ellenőrzött helyen veszed, akkor meg még át is verhetnek vele.
Egy kellően nagy és vegyesen diverzifikált portfólióban az aranynak is lehet helye, csak ne felejtsd el, hogy ami fizikailag nálad van és nincs a nevedhez kötve, mint egy bankszámla, azt bármikor elveheti tőled egy tolvaj, rabló, vagy csaló és bottal ütheted a nyomát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!