Sok 100ezer eurós hitelt felvenni?
"30 évre, de minél hamarabb és minél többet szeretnénk majd fizetni"
Mindenki ezt hazudja saját magának, aki hitelt vesz fel.
Kérdezek párat:
- Tényleg €-ban lenne a hitel, illetve van a bevétel, vagy csak a jobb érthetőségért váltottad át?
- Mennyi a bevételből az az összeg, amit jelenleg a megélhetés és egyebek mellett félre tudtok rakni? Mennyiért béreltek jelenleg? Ezekből meg lehet határozni, hogy mekkora plusz terhet jelentene a hitel.
- A 30 év rengeteg. Ez idő alatt változhat a kamat? Mihez lenne kötve? Milyen költségekkel, feltételekkel tudsz előtörleszteni?
Én a következőképpp kalkulálnék (kalkuláltam a saját hitelemnél): Megnéztem, hogy mennyi a havi félretételem, majd a futamidőt és a hitelösszeget úgy lőttem be, hogy ha esetleg duplájára emelkedne a fizetendő (vagy felére csökkenne a megtakarítás) akkor is kényelmesen beleférjek. A hosszú futamidő hátránya, hogy a kamatos kamat miatt jelentősen növekszik a végül visszafizetendő összeg. Az annuitás miatt meg eleinte sokkal többet fizetsz a kamatra mint a tőketörlesztésre, ezért ha később előtörlesztesz, addigra már a kamat egy jó részét visszafizetted. Emellett minimum 6 havi (de inkább 1 éves) megélhetési költséget tegyél félre, és ahhoz csak tényleg végszükség esetén nyúlj. A maradék megtakarításból terv szerint előtörlesztettem volna, a kamat-környezet alakulása miatt egyelőre inkább kamatoztatom, (most még) jelentősen jobban kamatozik, mint a hitelkamat. De ha ez megváltozna elő-, illetve végtörleszthetek.
Remélem tudtam segíteni pár gondolattal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!