Ha végtörlesztettem valakinek a hitelét, azt az adott banknál vissza tudom szerezni, hogy vonják tovább az adóstól én pedig vissza kapjam a pénzemet?
A banktól nem.
Attól kell visszakérned, aki helyett fizettél.
Nem. Az egy lezárt ügymenet, a bankot nem érdekli ki fizette ki és miből.
Jogi úton tudod esetleg visszakövetelni attól, akinek kifizetted a hitelét.
"Jogi úton tudod esetleg visszakövetelni attól, akinek kifizetted a hitelét."
Úgy sem tudja. Ez ajándék volt.
"(1) A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van..."
"(2) Ha a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el, az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket."
"(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor."
Részletezve pl.
Ajándékozás:
"ingyenesen, bármiféle ellenszolgáltatás nélkül átruházza a megajándékozottra,"
"készpénz, valamint a pénzösszeg átutalással történő, ellenszolgáltatás nélküli átruházása is ingóajándékozásnak minősül."
Az, hogy a megajándékozott nem fizetett illetéket, pedig kellett volna, nem teszi visszakövetelhetővé az összeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!