Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mit jelent az, hogy az infláci...

Mit jelent az, hogy az infláció megeszi a hitelt?

Figyelt kérdés
Minap hallottam valaki szájából ezt. Ennyire sokat számítana a magas infláció ha van mondjuk egy fix kamatos hiteled?
júl. 15. 18:31
 1/8 anonim ***** válasza:
86%

Igazán nem tudom, mit akart pontosan mondani, de képzeld el, 10 éve felvettél X összeget, a havi törlesztöd akkor volt 100 ezer havonta, a fizetésed meg 300 ezer. (Fiktív összegek, ebbe ne kössön bele senki) Most a fizetésed 600 ezer, a törlesztöd meg változatlanul 100 ezer, ami ma már csak vicc. Ha az infláció tovább emelkedik, újabb 10 év múlva a kereseted 1500 ezer, a törlesztö meg marad.

(Nézd meg a mostani meg az ezelött 10-20 évveli átlagkereseteket.

júl. 15. 18:47
 2/8 anonim ***** válasza:
44%

Tegyük fel felveszel 8% THM-mel 10.000.000Ft-ot 10 évre.

Ez azt jelenti hogy 10 év mulva 10.800.000Ft-ot fizetsz vissza a banknak.

10 év múlva 10.800.000Ft-ért valószínűleg sokkal kevesebb terméket vagy szolgáltatást kapnál, mint amennyit 10 éve 10.000.000-ért kaptál volna.

Szóval a bank a hitelen gyakorlatilag reál veszteséget termelt magának.

Ezt.

júl. 15. 18:48
 3/8 anonim ***** válasza:
72%

A hitel fogyasztói termékekben kifejezett értéke csökken.

Leegyszerűsített példa: felveszel 50 millió ft hitelt. Abból kijön 50ezer kiló kenyér. Felvettél tehát 50ezer kiló kenyérnyi hitelt.

Ha ezt két év múlva kell visszafizetni, ezalatt a kenyér ára megduplázódik (infláció), akkor az 50 millió csak 25ezer kiló kenyeret ér. Vagyis kölcsönvettél 50ezer kilót és visszafizetsz 25ezer kilót. A felét megette az infláció.

júl. 15. 18:51
 4/8 anonim ***** válasza:
84%

"Tegyük fel felveszel 8% THM-mel 10.000.000Ft-ot 10 évre.

Ez azt jelenti hogy 10 év mulva 10.800.000Ft-ot fizetsz vissza a banknak."

Nem! A THM és a kamat ÉVES szinten van kifejezve. Egy 10 milliós hitelen 8%-os THM-re akkor fizetsz 800 ezer kamatot, ha 1 éves a futamidő (sőt, még ez sem igaz, mert ugye annuitással folyamatosan fizeted a tőkét is). 10 év alatt 14,5 milliót fizetsz vissza.

Egyébként igen, aki okosan, jókor vesz fel hitelt, az szépen elinflálhatja a hitelét. Ezért bolond az, aki alacsony kamatkörnyezetben nem fix hitelt vesz fel.

júl. 15. 19:34
 5/8 anonim ***** válasza:
62%
Es ahogy a 4es irta igy lehet okosan akar 20eves hitelre lakast venni. Aztan ha a munkaberek dinamikusan emelkednek akkor joval ido elott vissza lehet fizetni. Egy 15evvel ezelott felvett hitelnel fizetted a bered 30%at, most meg a 10%at se.
júl. 15. 22:19
 6/8 anonim ***** válasza:

Még az sem biztos, hogy vissza kell fizetni idő előtt. Én 9 éve felvettem egy lakáshitelt, 3,9%-os fix kamatra. Akkor ugyan kicsit magas volt a törlesztő, de mostanra alig 5%-a a jövedelmemnek. Most már simán ki tudnám fizetni a hátra lévő tartozást és 7 évvel hamarabb letudni, de minek, mikor még egy állampapírra is 7% kamatot kapok, ami bőven több, mint amennyit a hitelre ki kell fizetnem. Itt ténylegesen már a bank pénze inflálódik.

Itt követik el sokan a hibát. 9 éve kérhettem volna változó kamatú hitelt is és akkor 3,9% helyett 3% vagy még alacsonyabb kamattal indultam volna, csakhogy az mára már 9% körülre kúszott volna fel. Én inkább az elején fizettem 6 ezerrel magasabb törlesztőt, de most csak mosolygok.

júl. 16. 08:43
 7/8 anonim ***** válasza:

"Mit jelent az, hogy az infláció megeszi a hitelt?"

Azt jelenti, hogy az illető hallotta ezt valahol, de nem értette ő se, de jól hangzott, ezért terjeszti.

A hitelt nem tudja megenni az infláció. Ez ebben a formában hülyeség.

Ami történik az, amit az 5-ös ír, hogy a hitel törlesztőd fix és kzben a fizetésed emelkedik, ezért a fizetésed egyre kisebb részét viszi el a hiteltörlesztő.

De ez nem az infláció miatt van. Ha 0% az infláció és te megduplázod a fizetésed, az sokkal jobb, mint amikor 30%-os infláció mellett dupláztad meg a fizetésed.

Az infláció ott segít áttételesen, hogy magasabb infláció mellett átlagosan jobban emelkednek a bérek.

De az infláció nem eszi meg a hiteledet. Amikor beeindul az infláció, ha van hiteled, akkor az jobban fog fájni, mint előtte, amíg a fizetésed utol nem éri a korábbi reálszintet.

júl. 18. 17:00
 8/8 anonim ***** válasza:
Raadasul, ha magas az inflacio es nem fix kamatozasu a hiteled, akkor a magas inflacio okozta alapkapamat novekedes miatt, a hiteled kamata is jocskan noni fog es igy kozvetve az inflacio novelheti a torlesztoket.
júl. 18. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!