Magyar állampolgárnak lehet-e olyan bankszámlája, ami magyar (nyomozó)hatóságok számára láthatatlan?
Gondolok itt arra, egy begőzölt, vagy egy végstádiumú beteg illető (nincs vesztenivalója alapon) elvállal egy terrormerényletet, megbízói a családtagjainak utalnak, és hatóság nem fér hozzá az infóhoz, hogy ez az ő bankszámlájuk.
Feltételezem, hogy EGT-n belüli bankok esetén végig tudják vizsgálni, ki hol vezet(ett) bankszámlát, de ez megáll offshore államokra is? Egyáltalán, pl. magyar állampolgár tarthat-e fenn offshore bankszámlát, ilyen bankszámláról utalhat-e pénzt hazai számlára, kifizetheti-e a rezsit vagy vásárolhat-e rajta?
Illetve, noha bizonyos geopolitikai helyzetbe került magyaroknál nagyon is megértem a többes állampolgárság jogi lehetőségét, de ez a jogintézmény nem jár-e azzal a veszéllyel, hogy vkinek pl magyar (v más unión belüli) mellett (akár titokban) van egy banánköztársasagbeli állampolgársága is, és alvilági pénzmozgásokat irányíthat? (Lehet, talán ottani bankkártyát nem tud(?) itthon használni, de van netbank, arra hogy látnak rá az illetékes hatóságok?) Én mondjuk arra a célra, hogy itthon vki vmit hivatalos cég részére kifizessen (rezsi, benzin, élelmiszerbolt...), csakis magyar (de legalábbis EU-s) bankszámláról indított fizetést engedélyeznék. (Lehet, nyitott kapukat döngetek, és így is van.) Azt pedig (gyanús alakok esetén) már követhetőnek látom, erre a honos számlára milyen (nagyösszegű) átutalás érkezett. No persze ott áll meg a tudomány, ha innentől nem követhető a feladó, pl mert adott ország nem ad ki infót a hatóságoknak.
Lehet ilyen számlád.
Viszont, ha erről költesz, vagy utalasz a saját számládra akkor lebukik a számla, és onnan már nem titkos... 🙂
Köszi az infókat.
Tegnap erről beszélgettünk, várhatóan figyelni fogják pl. a szlovák merénylő családtagjainak bankszámla-jóváírásait, bár tegyük hozzá, egy bérgyilkos azért igyekszik nem egyből lebukni (max ha neki már nincs vesztenivalója, családjának viszont kéne az a pénz). De értelmezzük a témát ettől függetlenül bármely igazi bérgyilkosságra, leszámolásra, vagy egyéb maffiabűncselekményre.
Nyilván ha kajmán-szigeteki számlámról utalok a "rendes" számlámra, lebuktam. Ha lakásom áramszámláját közvetlen a kajmánosról fizetem, még az is elég könnyen lenyomozható. Bár szerintem a közszolgáltatót kb. annyi érdekli, vhonnan befizessék neki a fogyasztásomat, ő nem fog többet foglalkozni vele, kinek a milyen számlája az. De esélyes, hogy egy maffiacselekmény megbízási díjából nem a villany, meg nem is az akciós parizert akarja fizetni az elkövető, hanem pl. a luxusvillája építési vagy felújítási költségeit. Az abban részt vevő építési vállalkozókat pedig sokkal nehezebben fogják leinformálni a nyomozók, mint a helyileg illetékes áramszolgáltatót, ja és őket valszeg tényleg nem izgatja, honnan az átutalt pénz, csak ki legyenek fizetve, egy közszolgáltató mammutcéggel ellentétben esetleg még félnek is belemenni, hogy a pénz eredetét firtassák.
Szóval ez így azért kicsit aggályos, tényleg nem lehet egykönnyen kivédeni, hogy a maffia működjön? (Mondjuk a Fenyő-gyilkosság nyomozása is hozott meglepetéseket még évtizedek múltán is. Gondolom nem sima ügy felgöngyölíteni egy ilyet.)
Amúgy internetbiztonságilag megoldható lenne-e, hogy pl. EU területén belül általánosan használhatatlanok legyenek az EU-n kívüli honosságú pénzintézetek netbank-felületei? Ha pedig valaki ilyen bank számlájáról kap átutalt pénzt, egyből menjen az infó a VPOP- stb. szervekhez.
Szerintem, ha komoly, rendes külkereskedelmi kapcsolatokból van a tranzakció, annak résztvevői ált. nagyobb, ismertebb, jobban ellenőrzött cégek, akik közt elég lehet egy egyszerűsített ellenőrzési eljárás. Mindenki másnál pedig igenis előkerülhet a legnagyobb biztonsági szintű ellenőrzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!