A Diszkont kincstárjegyeim piaci értéke napok óta össze-vissza változik. Az elmúlt pár napban kb. 7 000 Ft-ot csökkent. Mi lehet ennek az oka? Köszi előre is!
Ha nő a kamatszint, akkor a diszkont kincstárjegyeket egy kicsivel olcsóbban adja az államkincstár a másodlagos forgalomban. Ez hat a vételi árfolyamra és ezáltal a kintlevő DKJ-k piaci értékére.
De ha lejáratig tartod a jegyeket, akkor ennek nincs jelentősége.
A diszkont kincstárjegy árfolyama =
Névérték / ((1+r) ^ t), ahol
t: a lejáratig hátralevő évek száma
r: az államkötvény hozamgörbén a t értékhez tartozó pont.
Ha a hozamgörbe változatlan, akkor az idő múlása növeli a DKJ értékét egész a névértékig a lejáratkor, amikor is névérték összegű pénzzé változik.
Ha a hozamgörbe felfele vagy lefele tolódik, akkor le illetve felértékelődés következik be a képlet értelmében. Ennek ellenére lejáratkor így is a névértéket fizeti ki.
Köszönöm a válaszokat! Ment a zöld pipa mindenkinek!
Azt nem értem, hogy most csökken a jegybanki alapkamat, a banki kamatok is, THM plafn stb... akkor hogy csökkenhet a kb. 8-9 % hozamra vett DKJ értéke. Nem pont felértékelődnie kellene, mert többet hoz? Főleg úgy, hogy az új DKJ aukciók sikertelenek is már. Be tudom saccolni, hogy most akkor ez a DKJ a hövi pár hétben nő, ez meg csökken?
Végig sajnos nem tudom tartani a papírokat, mert pár hét múlva be kell forgatnom máshova, de ki akarnám maxolni addig a hozamot.
Jó a logikád, de az állampapír hozamgörbe felfelé tolódott most
(A grafikonon a jelenlegi és egy héttel ezelőttit vesd össze, a görbe rövid vége feljebb csúszott, az érinti a rövid DKK-kat.)
Ahha. Tehát, ha jól értem, most azért csökkent a piaci érték, mert az előző aukción nem kelt el az összes DKJ, mert sokallták az árat, ezért csökkent a DKJ "kibocsátási ára", így nőtt a hozam (pl. az 1 héttel ezelőttihez képest, ahol még elkelt az összes), így az enyémet olcsóbban veszik csak meg, tehát csökken az értéke.
Még annyi kérdésem lenne, hogy akkor ezt kivetíthetem a többi aukcióra? ha nem kell el az összes, akkor "áttételesen" csökkenni fog a piaci értékem?
Kb. 3-4 hétig tartanám még itt a pénzemet, utána ki kell vennem. Szerintetek lehetséges, hogy kevesebb lesz a mostani állapothoz képest 3-4 hét múlva?
Köszönöm előre is a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!