Egyéni vállalkozóként van esélyem lakáshitelt kapni egyetemistaként?
Egyetem mellett oktatással foglalkozom és vendéglátózom.
Először mellékállású aam ev voltam, majd mivel most passzív képzésben vagyok, átmentem katás adózásba. Ősszel leszek újra mellékállású adózó.
Az oktatást online végzem, februárban lesz egy lezárt évem. A 2023-as éves bevétlelem 4 millió ft, havi 400 lett az átlagom. Kiadásom szinte semmi, csak a könyvelő, weboldal fenntartás és az adók.
Emellett vendéglátózom heti 1-2 napot, amiből fenntartom magam bőven, ha mégsem, minimálisan hozzányúlok az oktatasból származó pénzhez.
Jelenleg van félretéve 7 millió ft-om, és a következő évben ezt legalább meg fogom duplázni, ugyanis szeptemberig dupla tempóval oktatok, és mellette 3-4 estét is tudok dolgozni vendéglátásban, így a 2 lezárt évem után, jövő februárra minimum 15 millióra számítok.
Jelenleg van egy 27-30 milliót érő lakásom, amin van 11 millió ft hitel. A szüleim vették ezt fel nekem 5 éve, (12m-t akkor, 30 évre).
Ők szinte minimálbért keresnek mindketten és 50 évesek, így további hitel nem jöhet szóban náluk valószínű. A törlesztőnk havi 78 ezer ft jelenleg.
Még 3 évem van vissza az egyetemen, orvosnak tanulok. Sajnos önköltséges képzésben voltam 3 évig, ami miatt lett közel 9M ft diákhitelem. Plusz a lakáshitelben is kezes vagyok, de 1/1 tulajdonos.
Az lenne a tervem, hogy veszek még egy lakást hozzám közel, amit kiadok egyetemista társaknak.
10M ft-ra lenne szükségem, de havi 130 ezer ft-ot hozna az ingatlan. Biztosan ki tudom adni majd állandó jelleggel.
Van esély rá, hogy kapok ennyi hitelt?
A 2. lezárt évem után mennék próbálkozni.
(A frissen végzett orvos barátaimat azonnal felveszik dolgozni, és nettó 800 alatt senki nem keres, Ausztriához közel vagy külföldön pedig a dupláját is kezdőként, így nem félnék felvenni hitelt, jelenleg is bőven tudnám fizetni akár mindkettőt, önállóan is, de mindenképp úgy mennék bele, hogy 1 évnyi tőke a hitelre, megélhetésre félre lenne rakva. Plusz elbírálás nélkül fel tudok venni még 3x1,5M diákhitel 1-et 8%-os kamattal, ami szerintem hamarosan 5%-ra csökken) így bebukhatatlan szinte az elméletem. Szülők is tudnak segíteni ha kell, ott is van szerencsére 2-3M megtakarítás.
(Megérheti esetleg túlszámláznom katásként, hogy jobb esélyeim legyenek? Akár elmenni decemberig papíron 11 millióig?)
a vállalkozói jövedelmet nem igazán szeretik a bankok. Érdemes hitelközvetítővel beszélni, ő tudja, hogy melyik bank rugalmasabb ebben.
Az, hogy majd mennyit fog hozni a kiadott lakás, nem érdekli a bankokat. Ha magánszemélyként veszel fel hitelt, akkor nem üzleti terv alapon finansziroznak. Ha már lenne kiadott lakásod, az abból származó jövedelmet figyelembe vehetnék, de az egyes bankok szabályai ebben is igen eltérőek.
KATA-sként én is foglalkoztam hitel témával, és azt mondták, hogy a kétharmada számít úgy mintha fizu lenne.
Viszont inkább a bankszámla kivonatod nézik, nem a számláid, szóval a túlszámlázásnak nincs értelme, ráadásul nem is legális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!