A TBSZ bármilyen brókernél vagy banknál megcsinálható?
Vagy ez hogy működik? Csinálok egy TBSZ-t és akkor mintha az lenne a bankszámlám, és be tudok jelentkezni egy brókerhez ahol adom veszem a részvényeket?
Ha jól értem, a kiszamolo akadémiából, akkor következő év elejéig lehet feltenni TBSZre pénzt igaz? És ha az megindul, onnantól se be, se ki (legalábbis 5 évig, ha azt akarom, hogy adómentes legyen).
Viszont, attól hogy bent van a pénz abban az 5 évben, tudom adni venni a részvényeket állampapírokat akármit, vagy ha x forint belement y eszközbe, akkor annak az alatt az 5 év alatt ott is kell maradnia?
Köszönöm a segítséget
Nyitni kell egy értékpapírszámlát és utána ahhoz kapcsolódóan lehet TBSZ alszámlát nyitni, évente egyet az adott szolgáltatónál.
TBSZ-t ott lehet nyitni, amelyik szolgáltató ezt biztosítja. Nem kötelező ilyet biztosítania, de a magyar bankok és brókereknél szerintem mindenhol vagy majdnem mindenhol van.
A nyitás évében dec 31-ig lehet rá pénzt rakni.
Utána még 5 év amíg lejár.
"tudom adni venni a részvényeket állampapírokat akármit,"
Igen, számlán belül adhatsz-vehetsz, de nem tudsz plusz pénzt rárakni, se levnni róla pénzt csak ha megszönteted a TBSZ számlát.
Oké köszönöm, akkor jól értelmeztem. Honnan lehet tudni, hogy egy bróker biztosít - e ilyen TBSZ-t?
Amerikai részvényekkel egyébként most akkor már jól értem, hogy értelmetlen kereskedni, mert kétszer is meg lesz adóztatva?
Rákeresel az adott bróker oldalára és ott szokta írni.
De google tbsz kifejezésre rákeresve is lesz bőven találat
#2 - "Amerikai részvényekkel egyébként most akkor már jól értem, hogy értelmetlen kereskedni, mert kétszer is meg lesz adóztatva?"
Az osztalék van kétszer adóztatva.
Az árfolyam nyereség sose adózott az USA_ban.
Szóval TBSZ-en elvileg ugyanúgy adómentes az árfolyamnyereség, mint eddig. Csak az osztalékból kap kevesebbet az ember, mint eddig.
Úgyhogy kereskedni is ugyanúgy lehet, mint eddig.
DE!
TBSZ-en csak ellenőrzött tőkepiacról származó részvény tartható. És majdnem mindenki arra számít, hogy EU brókeren keresztül vett amerikai részvény ebbe a kategóriába tartozik. De nem teljesen egyértelmű a jogértelmezés. Ha nem annak számít, akkor az ultra szívás lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!