Mennyit kell visszafizetni a CSOK hitelből, ha nem születik meg a vállalt gyerek?
2022. decemberében vettünk fel CSOK-ot 2 meglévő és 1 vállalt gyermekre, illetve a 15 millió forintos hitelt, tehát még bőven van idő, de felmerült a kérdés, hogy ha esetleg nem jön össze, mennyit kell visszafizetni?
Maga a támogatási része tiszta sor és egyértelműen le van írva, a támogatás összege + 4 évnyi büntető kamat, aminek a mértéke a jegybanki alapkamat függvénye.
De mi a helyzet a hitellel? Gondolom ott is van valami büntetés, nem csak azt mondják hogy ejnye-bejnye, legközelebb ne csinálj ilyet.
Ott mi alapján számolnak és mennyi a büntetés? Mennyivel nő meg a törlesztőrészlet? Van egyösszegű büntetés?
Remélhetőleg a tízszeresét.
Persze, az sem hozná helyre azt a mérhetetlen kárt, amit a CSOK okozott az országnak.
A fő problémát abban látom, hogy rengetegen úgy írnak alá támogatási szerződéseket, hogy nem értik, de nagyon nem is foglalkoznak vele, mit tartalmaz a szerződés, pedig benne vannak a szaknkciók is.
Vedd elő a szerződéseteket és nézd meg, mennyi volt az igényléskor az ÁKK (referencia kamatláb).
A kamatámogatott hiteletek támogatás nélküli kamata is benne van a szerződésben, ez ÁKK*1,3+3%
Én úgy látom (neten megtalálható), hogy 10,2% volt az ÁKK tavaly decemberben, tehát a képlet alapján a normál kamat 16.26%, ebből Ti most csak 3%-ot fizettek.
A jó hír, hogy a 2 meglévő gyerekre járó 10M Ft kamattámogatott hitelnél megmarad a kamattámogatás, de a 3. gyermekre járó további 5M Ft-ra rá kell számolni visszamenőleg ezt a kb. 13%-os kamatot és még erre rakódik az 5% késedelmi kamat is.
Ez többmillió Ft lesz a 4. év végére, de nagyon nem mindegy, mi okból nem teljesül a gyermekvállalás. Pl ha orvosilag igazolható okból, akkor lehet kérni méltányosságot az illetékes kormányhivatalban.
Keress rá a neten, mik azok a különös méltánylást érdemlő esetek a Csoknál.
Vannak csok-os csoportok, érdemes ott tájékozódni.
De alapvetően fogalmam sincs hogy írhattatok alá ennyi pénzre bármit is úgy, hogy fogalmatok sem volt milyen szankciókkal jár, ha valamiért nem teljesül a vállalt feltétel (gyerek).
6-os, a 3-as válaszoló vagyok.
Az általad ajánlott egyik ilyen CSOK-os csoport alapítótagja vagyok, pontos, szakszerű választ adtam a kérdező számára, de mint látszik, menthetetlenek az emberek, mert a valóban hasznos választ is muszáj volt lepontozni, ettől sokan jobban érzik magukat egyesek, ha árthatnak. Szomorú ezt látni, milyen kárörvendők az emberek.
Pedig szerintem korrekt válasznak tűnik, bár én tényleg nem ismerem a feltételeit, mert engem nem érint... De ha érintene, akkor a minimum, hogy gugli a barátom és csatlakozom egy-két ilyen csoporthoz mielőtt aláírom a szerződést. Ha pedig már aláírtam azt, amit nem értelmeztem, akkor tanulok ott másoktól.
Bár megjegyzem azért ezekben a csoportokban erősen kicsapódik a magyar pénzügyi tudatosság krémje, kétségbeejtő. De le a kalappal, hogy mindig akad, aki segít.
Szia .
Ha nem jön össze a vállalt baba . 120 napon belül ki kell fizetni egyben 11 millió 300 ezer forintot büntető kamattal együtt.
A csok hitel pedig piaci hitellé alakul , illetve itt is van büntető kamat amire szintèn 120 napotok van közel 4 millió forint. Azaz több, mint 15 millió forint a vège.
A hiteletek törlesztőrészlete jelentősen megugrik .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!