TBSZ vs. sima értékpapírszámla felvilágosítás?
Már lassan 1 éve havi rendszerességgel veszem mindig ugyanazokat a részvényeket Trading212 platformon. Hosszútávú befektetésként kezdtem, 5-10 évig nem szeretnék hozzányúlni. Rengeteget tanultam mostanában a TBSZ számláról az Interactive Brokers miatt. Pár kérdést nem sikerül kigoboznom a tbsz-el kapcsolatban:
1. Van egy 0. év minden tbsz-nél. Itt kell először min. 25 ezer forintot befizetni, illetve pénzt rakosgatni a számlára. Ilyenkor már lehet is részvényeket vásárolni, vagy csak a 0. év után?
2. Miután letelt a 0. év, tudom ugyanúgy havi rendszerességgel bővíteni a portfoliómat a megszokott részvényekkel 5 éven keresztül?
3. TBSZ-nél, pl Otp vagy IBKR esetében is lehet tört részvényeket venni? (Trading 212 kifejezetten emiatt tetszik).
Miket kell még tudni a tbsz-ről, amiket még nem tudhatok?
Olyan célra, mint amit én csinálok Trading212-n mit ajánlanátok? (Hosszútáv, 5-10 év részvények mint pl. snp500 havi szintű vásárlása).
A trading 212-vel teljesen megvagyok elégedve, de most tudtam meg, hogy realizálás után 15% adót kell megfizetnem.
Előre is köszi a válaszokat!
1. Lehet venni persze. Akkor és annyi pénzt érdemes rá rakni, ha rögtön veszel is belőle.
2. Csak a 0. évben lehet rá befizetni. Ha osztalékot kapsz, az nemtudod kivenni, de a TBSz-en belül elköltheted. Ha eladsz részvényt akkor a TBSZ-en belül vehetsz belőle mást.
0. év után másik TBSZ-t kell nyitnod és ara befizetni.
TBSz hátránya, hogy ha folyamatosan veszel, akkor 6 külön TBSZ-en lesz a pénzed, ami nem egyszerre jár le.
3. Ez nem TBSZ függő, a platform dönti el, hogy náluk létezik-e törtrészvény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!