Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Megéri most befektetési...

Megéri most befektetési aranyat venni, ha lövésem sincs a témáról?

Figyelt kérdés

Azt se tudom eszik-e vagy isszák. Van most 1,5 millióm amit félek állampapírba betenni, mert elég baljós hírek jönnek.

Viszont ha vennék egy aranyrudat - figyelembe véve, hogy totál nem értek a témához - elképzelhető, hogy visszaváltáskor totálisan átba**nának és jóval kevesebbet kapnék érte mint amit valóban érne?

Vagy ez nem ilyen lutri és full becsületes ez a befektetési forma?

Ha ilyen akkor milyen forrást/helyet ajánlanátok befektetési arany vásárlására?

2023. júl. 28. 15:38
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
0%
csak a victory módszerbe èrdemes.
2023. júl. 30. 16:25
 12/18 anonim ***** válasza:
64%

Hogy mennyire éri meg? Nagyjából semennyire.

Az adataimat innen vettem: [link]

Beállítottam, hogy a lehető legrégebbről (ezen az oldalon 1974-től kezdve) mutassa az arany árát USD-ben.

1974-ben nagyjából 3 dollár volt az arany, most 63. Ha megnézed a grafikont, akkor láthatod, hogy évtizedekig kb. lapos, de konkrétan évtizedes bezuhanások is vannak benne. Magyarul ez azt jelenti, hogy rövid távon szerencsejáték az egész. Pl. a 2013-mas árat nagyjából 2020-21 szerint érhette el újra az arany ára.

Na de a lényeg, mennyit hozott 1974-től a mai napig? Eltelt 49 év, tehát az éves átlagot a 3*(1+x)^49 = 64 képletből kiszámolhatjuk. Kemény 6,4 százalékot hozott dollárban. 1974-től a mai napig az átlagos éves dollár infláció 3,8% volt, tehát 2,6%-kal teljesítetted túl az inflációt. Ha engem kérdezel ez minden, csak nem fantasztikus.

2023. júl. 30. 22:26
 13/18 anonim ***** válasza:
30%

"2,6%-kal teljesítetted túl az inflációt. Ha engem kérdezel ez minden, csak nem fantasztikus."

Hát igen, ha egy bitcoin árfolyamrobbanáshoz hasonlítod tényleg nem fényes.

De mondjuk az inflációkövető állampapír 1,5%-os ksh infláció feletti hozamához nézed, amit most törtek le 0,25%-ra. Ahhoz képest annyira nem rossz. De ha egy jól diverzifikált részvényalaphoz nézed, az is jó esetben max pár százalékkal tudná megverni ezt a hozamot.

2023. júl. 31. 09:18
 14/18 anonim ***** válasza:
56%

Igen, persze van egy csomó minden, amit ebben az időtávban vizsgálva vert az arany. Csak ismét fel szeretném hívni rá a figyelmet, hogy évekig, évtizedekig stagnálhat az árfolyam, ami aztán elindul vagy le vagy fel.

Ha mondjuk aranyat vettél volna a 70-es évek végén, akkor egészen 2006 környékéig végig mínuszban lettél volna NOMINÁLISAN is! Pedig ez egy nagyon hosszú időtáv.

Átlag Józsinak, akinek a teljes vagyona, tokkal-vonóval maximum pár száz millió (!!!) forint, szerintem játékpénz szintjén érdemes az arannyal foglalkoznia. Mennyivel jobban jártál volna egy kiegyensúlyozott részvényportfólióval a fenti példa helyett? De szerintem ilyen távon még egy szimpla tetszőleges állampapír is hozott volna egy ilyen eredményt, mindezt úgy, hogy valóban likvid, valóban biztonságos, nem tudják fizikailag ellopni, nem veszíted el, nem jár további plusz kiadásokkal a biztonságos tárolása stb.

De hopp, találtam egy majdnem 100 éves statisztikát is róla:

[link]

1915 - 587 usd

2023 - 2002 usd

587*(1+x)^108 = 2002

1,1%-os hozam dollárban, 3,2%-os átlag infla mellett (évi 2,1%-os mínusz). Ha 1915-ben akkori értéken vettél ezer dollárért aranyat, azt beraktad a szekrénybe és most elővetted, akkor mai értéken ez alig több mint 100 dollárt érne. Tizedére olvadt volna a vagyonod.

2023. júl. 31. 11:49
 15/18 anonim ***** válasza:
0%

"1974-ben nagyjából 3 dollár volt az arany, most 63."

Elárulom, hogy 2023 július végén ("most") 1970 USD unciája az aranynak!

2023. aug. 1. 11:45
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Jelenleg meg már csak 1955.

2011 szeptemberében pedig 1920 USD volt.

Tehát, aki esetleg akkor vett, így 12 év után már kemény 35 USD pluszban ül.

Hatalmas karrier.

2023. aug. 1. 13:37
 17/18 anonim ***** válasza:

"Elárulom, hogy 2023 július végén ("most") 1970 USD unciája az aranynak!"

Gratulálok, nyilvánvalóan - mint nem nehéz rájönni - nem az általad kiválasztott súlyú aranyat vizsgáltam. :) Ettől nem változik semmi, az általam kiszámolt jövedelmezőség pontosan ugyanaz marad.

2023. aug. 1. 14:03
 18/18 anonim ***** válasza:
Illetve nem az általad megadott súly mértékegység egységárát néztem.
2023. aug. 1. 14:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!