Állampapír vásárlás: hol éri meg így jobban, és mi a lenti futamidő különbség?
A babavárót állampapírba tennénk.
Ehhez elsőre az Államkincstár tűnik jónak, mert az kb díjmentes a nyitástól a végéig, ugyanakkor alapból van OTP-ben értékpapírszámlám.
A plusz költség majd a banknál az idő előtti eladás lehet, az a banknál gondolom költségesebb, kincsárnál ha jól tudom ez 1%.
Kérdés, hogy az OTP oldalán a PMÁP-ra 4 és 7 éves futamidő van megadva, de a Kincstárnál ahogy nézem 5 és 8 év szerepel. Viszont 4 (esetleg talán 3, de ez naiv dolog) év múlva szeretnénk lehetőleg kivenni.
"Viszont 4 (esetleg talán 3, de ez naiv dolog) év múlva szeretnénk lehetőleg kivenni."
Na ez benne a legnagyobb kockázat. Jelenleg senki nem tudja, hogy erre lesz-e lehetőség. Legalábbis "ezen az oldalon". A döntések meg a másik oldalon születnek... Majd egyik este 23.40-kor megjelenik valami a Közlönyben, s a tervek dugába dőlnek. Legalábbis eddig ez a bevált gyakorlat..
Amennyiben előre tudod, hogy nem fogod az állampapírt lejáratig megtartani - pláne hitelből - akkor nem érdemes megvenni, mert bukhatsz rajta. Visszavásárlási árfolyamon bármikor változtathatnak, mi van, ha 2 év múlva mikor megindul a tömeg eladni a PMÁP-ot az alacsony kamat miatt, egyik napról másikra módosítják 5, 10, 50%-ra, avagy nem váltják vissza?
Helyedben olyan állampapírt választanék, ami 3 év múlva jár le, akár diszkont kincstárjegyet újra és újra befektetném (3-6-12 hónapos változatok vannak). Nem vállalsz kockázatot, nyugodtan aludhatsz felesleges kockázatot miatta, mindig pontosan tudod mikor férsz hozzá pénzedhez.
Természetesen mindezt államkincstárnál, mert 0 költség, többféle állampapir elerhető és egyébként az idő eladási árfolyam is magasabb.
Köszi a válaszokat/meglátásokat, én is ezeket mérlegelem.
A 4 éves ideális lenne, de nem tudtam h banknál és a MÁK-nál eltérhet a futamideje (4 vagy 5 év). 5 évnél már nagyobb esély van rá h lehet előbb lenne rá szükség. Átgondoljuk.
Nyilván nem tér el a futamidő, ugyanazt tudod megvenni a két helyen. Régen 3 és 5 éves volt, ezt folyamatosan tolták ki, és ha jól tudom, 10 évig el akarják vinni, a rövidebbet meg talán meg is szüntetik.
Talán a legutóbbi hosszabbításnál elfelejtették átírni. Az allampapir.hu-n meg tudod nézni, hogy pontosan melyik map jár le, de valami ismertető az otp-nél is kell, hogy legyen, méghozzá ugyanolyan tartalommal.
Állampapírba jelenleg, egy forintot nem fektetnék be.
Minden esély meg van rá, hogy az állam lefogja nyúlni, mint anno a magán nyugdíjpénztárakat.
Olyanba fektesd a pénzed, amihez az állam NEM FÉR HOZZÁ!
7 - utána miután írtam, már olvastam is: eddig volt a 4 és 7 év, most júniustól lett 5 és 8 év… otp-nél valszeg még nem frissitették.
8: csak az a baj, hogy amihez az állam “nem fér hozzá”, és kb 4 év futamidő, hasonló várt hozammal, az sem kevésbé kockázatosabb befektetés egyáltalán. :/
Tőzsdéjeu meg nem értek így én azt mindenképp hanyagolom, ez nem játszós pénz sajnos. Ez van.
Csak abba fektess pénzt, amire van rálátásod és hozzáértésed. Ez egy aranyszabály!
Elmehetsz te akármelyik bankba, mondják a számokat, a százalékokat, stb... Mindezt úgy hogy nem értesz hozzá. Lehet hogy bejön, de mi van, ha nem?!
Még mindig jobb ha otthon tartod a pénzed, amihez nem fér hozzá a bank és kormány se!
Ingatlan, és befektetési arany, ezekbe érdemes pénzt tenni, de ezek is csak is, hosszú távon érik meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!