Külföldi bankban tartott nagyobb összeget hogyan lehet legkedvezőbb árfolyamon átváltani forintra?
8
Aha, és hol vált át 50.000 EUR-t "nem bankban" normális árfolyamon, a keletiben az araboknál? Vaagy egy sötét sikátorban? Aztán vagy elverik és kirabolják, vagy hamis pénzt kap és mehet a sóhivatalba panaszkodni...
Ilyen összeget Revoluton tárolni és mozgatni nem tudom, hogy megéri-e. Nagyon inkonzisztensek tudnak lenni a számlabefagyasztásokkal gyanús számlamozgásoknál és itt több tízezer euróról van szó egy olyan esetben, ahol teljesítési határidőt szerződés szab meg.
Ahogy az előzőekben írták, én is vennék Revolut előfizetést 1 évre, mert havi 400k HUF feletti váltásnál 0.5% a commission a Revolut-nál, ezt el lehet kerülni az előfizetéssel. Amúgy a piaci bid/ask árfolyamokon tudsz váltani a Revolut-on (bár, én azt láttam, hogy olyan 1 forinttal rosszabb mindig az árfolyam, eladásnál és vételnél is, tehát valamivel nagyobb a spread: de még mindig sokkal jobb, mint mondjuk az OTP-nél).
Az átváltást kis részletekben csinálnám: pl. 5k EUR feltöltés -> átváltás -> kiutalás forint számlára. (És ellenőrizd le, mennyi jelenik meg végül a forint számlán, nem volt-e valahol rejtett költség!) Ha megfelelő, akkor még néhányszor ismételd meg, és át is tetted forintba az eurót.
Bár, ahogy fentebb írták, érdemes lenne euróban csinálni a lakás/ház tranzakciót, és akkor ez az egész átváltás nem szükséges. Valamint most szerintem túl erős a forint, az elkövetkezendő néhány hónapban jó eséllyel lesz ennél gyengébb forint árfolyam, és akkor érdemes váltani. (De ez csak a személyes véleményem, lehet tovább erősödik a forint, és megéri most váltani.)
Én a Wise-t használtam erre a célra, és semmi probléma nem volt, többször utaltam igen nagy összegeket én is lakásvásárlási célra tartogatott valutából.
Ingeyenes a regisztráció, átlátható árfolyamok és költségek, semmi meglepetés. Általában jóval kedvezőbb, mintha sima bankból utalnál.
Budapesten, de ez nyilván csak egyik fele a megtakarításomnak, a többi forintban van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!