Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Elévült tartozás telenor?

Elévült tartozás telenor?

Figyelt kérdés
2018ba kaptam egy utolso felszolitast az Intrumtol azota semmit ma viszont majdnem 5 ev elteltevel egy vegrehajto levelet kaptam hogy 90 helyett 250 ezret fizessek ki kerdesem az lenne jart mar valaki igy ? Elvileg elevult penzt akar a vegrehajto behajtani de ha nem muszaj 250 ezret nem fizetnek ki… de nem tudom hogy 100% magabiztossaggal vaghatom ra a vegrehajtonak hogy egy lejart tartozassal mit szeretne ? Ha pl 2018 vegrehajto kuldte volna es 5 ev utan megint a vegrehajto keres tudnam hogy elevult de igy hogy egy behajto ceg csesztetett legutoljara 2018ba es most 5 evre ra a vegrehajto nem tudom tenyleg elevult-e ?
2023. febr. 16. 00:05
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
91%

Egy fontos apróság lemaradt, nevezetesen az, hogy ajánlott levelet kaptál-e. Ha nem ajánlott levelet kaptál, akkor nem kaptál levelet, tehát (hivatalosan) nem történt felszólítás, és a öt év időtartam nem "indul újra".

Ha ajánlott levelet kaptál, akkor viszont téged most felszólítottak az adósság rendezésére, és hiába ha csak egy nappal az öt év lejárta előtt kaptad meg a levelet, akkor is újraindul minden, és az elévüléshez az kell, hogy újabb öt évig ne szóljanak hozzád. Addig pedig, ahogy az előttem szólók már megénekelték, simán mehetnek bíróságra, és perelhetnek a pénzért.

VISZONT, behajtást csak jogerős papírral lehet kezdeményezni, tehát bírói végzés, vagy közjegyző által kiállított irat kell hozzá. Ha te tartozol, és nem a tartozás kiegyenlítésére szólítanak fel, hanem azt mondják, hogy most menni fog a végrehajtó, vagy eleve mint végrehajtó írják a levelet, akkor lehet tudni, hogy kamuznak (mármint ha nem mutatnak jogerős papírt az irgumburgum mellé, ugye).

2023. febr. 16. 10:54
 12/19 anonim ***** válasza:
91%

Még egy fontos apróság: a távközlési szolgáltatások elévülési ideje egy év, nem öt. Tehát ha telefonszámla-tartozás miatt keftetnek, akkor az már régen elévült.

Persze ha bíróságra kerül az ügy, akkor majd neked kell elévülésre hivatkoznod, a bíróság nem fogja alapértelmezettnek venni az elévülést. Az is fontos, hogy ha közjegyzői fizetési meghagyás érkezik, arra mindenképpen válaszolj, mert az a papír azonnal jogerőre emelkedik, ha nem reagálsz rá, és akkor már nem hivatkozhatsz semmire, mehet a végrehajtó.

2023. febr. 16. 12:59
 13/19 anonim ***** válasza:
91%

Csak akkor evult el ha semmi nem szakította meg az elévülést. Ha minden évben keresték akkor nem evult el. Hiába 1ev. És a koveteleskezelok sem hülyék. Ha megvesznek egy telefontartozast pontosan tudják hogy évente kell küldeni felszólítást.

Az iratokat ki kell kérni és megnézni hogy mikor mit küldtek. Ha van egy éves periódus amikor nem keresték akkor evult el a dolog.

2023. febr. 16. 14:56
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

"És a koveteleskezelok sem hülyék. Ha megvesznek egy telefontartozast pontosan tudják hogy évente kell küldeni felszólítást."

Nem hülyék, de ez nem mindig így működik. A követeléskezelő simán megteszi, hogy megveszi a régen lejárt tartozást egy marék homokért, majd kiküld neked egy levelet, hogy ha nem fizetsz, vihetik a házadat a hátukon. Ha az így megtalált emberek csak egytizede fizet, már nem jártak rosszul.

Én már jártam úgy, hogy megtaláltak valami tartozással, ami teljesen légből kapott volt, majd amikor visszakérdeztem, hogy mégis mire alapozzák, elhallgattak (ez egy közműszolgáltató volt). Ez után 11 évvel (igen, 11) jött a követeléskezelő, hogy irgum-burgum, fizessek, mert viszik még a macskámat is, ha nem teszem.

2023. febr. 16. 17:08
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Maradjunk annyiban, hogy a tartozások kis része évül el, a többség folyamatosan megszakad.

Amit leírtak, olyan van természetesen. De hogy ez kiderüljön ki kell kérni az iratokat. Ott feketén fehéren látszik mikor milyen felszólítást küldtek.

2023. febr. 16. 17:14
 16/19 NTBS ***** válasza:
Nincs olyan, hogy elévült tartozás. A gyerek is örökölheti.
2023. febr. 16. 18:52
 17/19 anonim ***** válasza:

Ne irjal okorsegeket.

A tartozasok elevulhetnek, ami csak azt jelenti hogy birosago uton nem lehet behajtani. Ha hivatkozik ra az ados. Ettol meg koveteleskezelo presszionalhatja hogy fizesse meg, hivogathatja, kuldhet felszolitast. Csak eppen nem lesz fizetesletiltas, inkasszó stb.

Es az orokos barmikor lemondhat az oroksegrol, igy az örökhagyó tartozasarol, ami aztan szinten behajthatatlan lesz.

2023. febr. 16. 19:20
 18/19 A kérdező kommentje:
Mindenki a paraszton van fent akadva, vagyis a legtobben ( ertelmes valaszt koszonom) a paraszt jelzo ha tudtok ertelmezni nem arra iranyult hogy azt mondtak nem evult el hanem a stilusra :) egyebkent 2014 marcius 5 utan keletkezett tartozasrol hiaba kuldenek felszolitast elevul :) ha a kozjegyzo levelet jelen esetben a mokkos levelet vissza kuldod ellentmondassal akkor tudsz hivatkozni az elevulesre ellenkezo esetben vegrehajtasra kerul mint nalam… es innentol ha nem tortenik semmi vegrehajtando cselekmeny 1 even keresztul ( telekomunikacios elevules 1 ev ) akkor elevul a vegrehajtas csak ugy felvilagositas keppen, de megnyugtatom a par rossz erzesu irigy embert nem szerettem volna semmi szarba bele menni foleg ha en veszitek hogy a hazamra vagy a 2 autom valamelyikere raterheljenek kifizettem a 250et ugy hogy nyugodtsag parasztok ( akinek nem inge ;)
2023. febr. 17. 03:06
 19/19 anonim ***** válasza:

"Meg ha jól tudom a végrehajtást már a NAV is csinálhatja."

NAV-nak semmi köze a Telenoros tartozáshoz. NAV kizárólag azokat a követeléseket hajtja, hajtotta eddig is, amik az államot illetik. Egy Telenoros tartozás polgári jogi igény, semmi köze az állami költségvetéshez.

2023. febr. 17. 04:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!