Kamatperiódus után mennyivel változik a tölresztőrészlet?
Tegyük fel, hogy valaki sok sok évre (20-30) felvett lakáshitelt 5-6% körüli alapkamattal és annak az egyik kamatperiódusa mostanság járna le amikor 10-13% körül mozog az alap kamat.
Eddig az illető kb. 130 ezer forinttal törlesztett havonta az adott kamatperiódusban, DE most mivel nagyjából duplájára emelkedett az alap kamat akkor a havi törlesztő részlet is a most következendő kamaperiódusra is 250-300 ezer forint körül lesz?
Eszerint számolgattam: [link]
Vagy félre értelmezem ezt az egész kamatperiódus dolgot?
Lehetnél konkrétabb.
"Kamatperiódus után mennyivel változik a tölresztőrészlet?"
Azonnal.
Aki 10 éves kamatperiódussal vette fel a hitelt, annak az első 10 évben (120 hónap) fix a törlesztője.
A 121. hónaptól meg az új törlesztőt fizeti a 240. hónapig.
Aki 5 évessel, aknnak 60 hónapig fix, 61-120-ig megint fix egy másik összeggel.
"felvett lakáshitelt 5-6% körüli alapkamattal "
Nem az alapkamat számít. A szerződésben benne van, hogy mihez igazítják a kamatot. Általában buborhoz szokták.
Az uj hitelkamat nem feltetlenul a jelenelgi alapkamattal fog megegyezni, hanem a kovetkezo kamatperiodusra (hiteltol fuggoen 5-10 ev) varhato valtozasok is figyelembe lesznek veve.
A linket oldal egyebkent szerintem jo kepet ad arrol, hogy milyen kamatemelkedes mekkora torleszto emelkedest hozhat, de a 150-rol 300 ezerre valtozo torleszto nem tudom hogy jott ki neked. 20 eves hatralevo idovel nekem ez ugy jon ki ha 5%rol 17% fole megy a hitekamatod, ami szinte kizart. 10 eves kamatoeriodussal jelenleg 10% alatti kamattal kapsz lakashitelt a bankmonitor.hu kalkulatora szerint.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!